Zdravje > Prehrana
3858 ogledov

Pozor, ne kupujte tega živila

nakupovalni voziček Profimedias
Uživanje takšnega živila ima lahko škodljive posledice za zdravje ljudi.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani Evropskega hitrega sistema obveščanja za živila in krmo (RASFF) obveščena o distribuciji sušenih alg v Slovenijo, za katere so nemški inšpektorji ugotovili, da vsebujejo  previsoke vrednosti joda. 

puranje meso Slovenija Pozor, če ste v zadnjem tednu kupovali to meso

 | Avtor: UVHVVR UVHVVR

Podatki o živilu:

  • Živilo: Sušene alge - Porto Muinos KOMBU
  • Poreklo: Španija
  • Distributer v Slovenijo: Dennree GmbH, Nemčija
  • Lot/serija: LK 211217
  • Rok uporabe: Uporabno do 30.4.2020
  • Pakiranje: 25 g

Uživanje takšnega živila ima lahko škodljive posledice za zdravje ljudi. Potrošnikom, ki so omenjeno živilo že kupili,  svetujejo, da ga ne uživajo.

Priporočen vnos joda za odraslega človeka je 150 µg na dan. Večje potrebe po jodu imajo nosečnice in doječe mamice

Zgornja dopustna meja vnosa je 600 µg joda na dan za odraslega človeka, do tveganj za prekomeren vnos pa prihaja predvsem pri uživanju morskih alg in prehranskih dopolnil, opozarjajo na portalu prehrana. si.

Goji jagode Miti o prehrani Zdravje Superživila: Izmišljotina, ki prinaša veliko denarja

Čezmerni vnos joda: Opozorila strokovnjakov

Na Nacionalnem inštututu za javno zdravje ob tem dodajajo, da se škodljivi učinki čezmernega vnosa joda kažejo v motnjah aktivnosti šcitnične žleze, drugi možni učinki so še lahko preobčutljivost ali celo zastrupitev pri visokih količinah zaužitega joda. "Določena skupina ljudi, ki že ima eno od oblik avtoimunskega obolenja ščitnice, je na presežke joda še posebej občutljiva in reagira na količine, ki pri normalni populaciji ne povzročajo težav. Taki bolniki lahko razvijejo tiroiditis, golšo, hipotirozo, hipertirozo, občutljivostne reakcije, papilarni rak ščitnice in akutne učinke izpostavljenosti jodu. Hipotiroza, inducirana s čezmernim vnosom joda, je značilna za ženske, ki imajo še neizraženo bolezen ščitnice," opozarjajo naši strokovnjaki. 

Alge | Avtor: Profiemdia Profiemdia
Do čezmernega vnosa joda lahko pride ob uživanju večjih količin (rjavih) morskih alg, morskih rib, jodirane vode, z jodom obogatenih živil in jod vsebujočih prehranskih dopolnil. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo rjave morske alge v suhi obliki, gojene v rastlinskih morskih kulturah vzhodnih držav Kitajske, Japonske, Filipinov, Severne in Južne Koreje, vsebujejo visoke koncentracije joda.

Pomemben element, vendar ne preveč

Sicer je od (I) je element, ki je nujen za preživetje vseh sesalcev. Je sestavni del naše prehrane, kjer se nahaja v oblikah jodida ali jodata. Je ključni sestavni del ščitničnih hormonov, ki imajo vpliv na metabolizem, razvoj in rast, obenem pa je pomemben za razvoj možganov, predvsem med nosečnostjo in otroštvom. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.