Zdravje > Prehrana
1118 ogledov

Pozor, ne nasedajte, ne kupujte teh izdelkov

nakupovanje Profimedia
Trgovci v želji po čim večjem zaslužku prehranskim dopolnilom pogosto pripisujejo neutemeljene in celo izmišljene zdravstvene trditve, kar je v nasprotju z zakonom.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) obvešča o odpoklicu prehranskega dopolnila Multilan. Izdelek se prodaja prek spleta, zveza opozarja, da pomembnih informacij o čudežnih kapsulah, ki naj bi povrnile sluh, prodajalec ne navaja. Podatki o proizvajalcu, dobavitelju, uvozniku in pooblaščenem zastopniku so tako nepoznani, so zapisali.

 | Avtor: ZPS ZPS
Tako imenovani "protistrup za gluhost",  prehransko dopolnilo neznanega ponudnika, ki se prodaja prek spleta, je bilo odpoklicano, ker ni bilo možno preveriti sledljivosti in zaradi nedovoljenih trditev o učinkih na zdravje. "Trgovci v želji po čim večjem zaslužku prehranskim dopolnilom pogosto pripisujejo neutemeljene in celo izmišljene zdravstvene trditve, kar je v nasprotju z zakonom," opozarja ZPS, ki svetuje, da izdelka ne kupite oziroma ne uporabljajte, če ga imate doma.

Pomoč pri hujšanju?

Spornih prehranskih dopolnil je seveda ogromno, predvsem v začetku leta lahko opazimo še posebej veliko oglasov za izdelke, ki obljubljajo hitro in učinkovito pomoč pri hujšanju ter razstrupljanju telesa. Strokovnjaki pogosto opozarjajo, da jih sploh ne potrebujemo. "Na vrhu seznama obljub sta zelo pogosto želja po izgubi telesne mase in želja po spremembi prehranjevalnih navad. Veliko ljudi zato odpustke za pretekle razvade išče v dragih prehranskih dopolnilih, čarobnih tabletkah ali praških, s katerimi bi hitro in preprosto "resetirali" telo in tako nadoknadili zamujeno," dodaja ZPS.

Kršitve so pogoste predvsem na spletu

Oglaševanje in označevanje prehranskih dopolnil je sicer urejeno z zakonodajo. Ta določa, da mora biti vsako navajanje in namigovanje, da prehransko dopolnilo (ali ena od njegovih sestavin) ugodno vpliva na zdravje, znanstveno potrjeno.

Kljub zakonodaji pa pri trženju pogosto prihaja do kršitev, v raziskavi Potrošnikovega Zooma ugotavljajo, da so prehranska dopolnila na embalaži pravilno označena, na spletu pa z opisi pretiravajo in marsikdaj dodajajo kakšne nepotrjene trditve. Marsikdo jih naroči prek spleta, kar z domačega kavča, čeprav je neustrezno označevanje na spletu še posebej pogosto in problematično, saj je nadzor tam zelo težko izvajati. "Trgovci zato v želji po čim večjem zaslužku prehranskim dopolnilom pogosto pripisujejo neutemeljene in celo izmišljene zdravstvene trditve, kar je v nasprotju z zakonom."

Štirje od osmih

 V primerjalno ocenjevanje nakupa prehranskih dopolnil prek spleta so v omenjeno raziskavo vključili osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali ter preverili, kakšne možnosti nakupa nam spletne trgovine ponujajo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila in, ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije. "Štirje izmed osmih ocenjevanih ponudnikov so na nedovoljen način predstavljali in oglaševali izdelke na spletu. Sicer je bila nakupna izkušnja po ocenah ocenjevalcev zelo dobra, zamud pri dostavi ni."

"Nakup dragih, neučinkovitih ali celo nevarnih tablet in praškov odsvetujemo, še posebno prek spleta," opozarja ZPS. 

Poleg praznih obljub so po njihovem lahko še večji problem možni zdravstveni zapleti ob izpostavljenosti prevelikim odmerkom nekaterih učinkovin v prehranskih dopolnilih.

Za primer ZPS predstavi sestavini, ki lahko povzročita celo neželene učinke. Gre za izvleček rastline johimba in fenolna spojina sinefrin (ki je v grenki pomaranči). "Njun učinek na zaviranje apetita, pospeševanje presnove ali na absorpcijo hranil ni jasno dokazan."

ZPS: "Če menite, da morate svoje telo očistiti, vam svetujemo, da v novem letu pozornost raje usmerite v pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov ter redno telesno dejavnost."

Težave s srčno-žilnim sistemom

V Evropski uniji izvleček johimbe uradno ni dovoljen za uporabo v prehranskih dopolnilih, saj ima lahko njegovo uživanje resne neželene učinke, kot so pospešen srčni utrip, srčni infarkt ali celo smrt. Uživanje sinefrina pri nas do danes še ni omejeno, vendar stroka opozarja, da je lahko uživanje prehranskih dopolnil s to fenolno spojino povezano z večjo verjetnostjo za težave s srčno-žilnim sistemom.

Če menite, da morate svoje telo očistiti, vam svetujemo, da v novem letu pozornost raje usmerite v pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov ter redno telesno dejavnost.

 

.

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 12:42 11.januar 2022.

    a tole je pa že burleska... članek govori o ničvrednih prehranskih dopolnilih , vmes pa reklame za..... prehranska dopolnila . Torej da bom hudo zloben.... ne se cepit... vmes pa reklame za cepljenje.. al bi bilo mogoče bolje za nakup žare..