Zdravje > Prehrana
12934 ogledov

Pozor, tega izdelka ne kupujte

nakupovalni voziček Profimedias
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča o novem odpoklicu spornega živila

Trgovina z zdravo prehrano Vita Care je v teh dneh našo upravo obvestila, da zaradi previsoke vsebnosti joda s polic umika posušene alge iz Španije: "Obveščamo vas, da zaradi previsoke vsebnosti joda v živilu, ki pri uživanju lahko privede do zdravstvenih težav umikamo iz prodaje," so sporočili s podjetja – Steel Plast. Obvestilo si lahko preberete tukaj!

Gre za izdelka:

  • POSUŠENE ALGE NORI BIO 25g, PORTO MUINOS
  • SOLATA IZ POSUŠENIH ALG BIO 25 G, PORTO MUINOS

Podatki o živilu:

Opis živila: posušene alge

Ime: POSUŠENE ALGE NORI BIO 25 g, PORTO MUINOS

Pakiranje: 25 g

Rok uporabe: vsi

LOT: vsi

Poreklo: Španija

Vse, ki ste izdelek že kupili naprošajo, da ga vrnete in zamenjali vam ga bodo za izdelek ustrezne kakovosti. Za več informacij se  lahko obrnete na Vita Care (tel: 04 537 66 00).

Če je joda preveč

"Škodljivi učinki čezmernega vnosa joda se kažejo v motnjah aktivnosti šcitnične žleze, ki se odrazijo ali kot zmanjšano delovanje ščitnice-hipotiroza (z golšo ali brez) ali kot zvečano delovanje ščitnice-hipertiroza," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Dodajajo, da so drugi možni učinki še preobčutljivost ali celo zastrupitev pri visokih količinah zaužitega joda.

Zmerno preseganje vnosa joda vodi v začasno povečanje zalog ščitničnih hormonov. Preskrbljenost matere z jodom določa preskrbo zarodka, zato se čezmeren vnos joda med nosečnostjo kaže tudi pri zarodku. Težave lahko v nekaj mesecih spontano izginejo ob pravilni prehrani doječe matere in novorojenčka, še opozarjajo na NIJZ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.