Zdravje > Prehrana
2665 ogledov

Pozor, v izdelku presežena vrednost nevarne kisline

nakupovanje, nakupovalni voziček Žurnal24 main
Izdelek vsebuje preseženo najvišjo dovoljeno vsebnost cianovodikove kisline, zato predstavlja tveganje za zdravje.

 | Avtor: Zdravstveni inšpektorat RS Zdravstveni inšpektorat RS
Zdravstveni inšpektorat RS opozarja o zdravju škodljivih mareličnih jedrcih, ki so bila distribuirana tudi na slovenski trg. Izdelek namreč vsebuje preseženo najvišjo dovoljeno vsebnost cianovodikove kisline, zato predstavlja tveganje za zdravje.

Prehransko dopolnilo

Marelična jedrca so bila pakirana v embalažo po 200 g in označena kot prehransko dopolnilo. Podjetje PlanetBIO d.o.o. izvaja prostovoljni umik/odpoklic, izdelek pa je bil naprodaj v številnih trgovinah po Sloveniji, na inšpekciji pa svetujejo, da ga vrnete prodajalcu.

Strupena kislina

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje grenka jedrca mareličnih koščic lahko naravno vsebujejo visoke vsebnosti amigdalina - cianogenega glikozida. 

Preko delovanja encimov po stiskanju, trganju oziroma žvečenju rastlinskih tkiv ali s pomočjo mikroflore želodca pri ljudeh ali živalih, se iz njih sprosti strupena cianovodikova kislina. Strokovnjaki nam zato priporočajo, da upoštevamo priporočene vnose grenkih jedrc mareličnih koščic, ki jih navaja proizvajalec na embalaži izdelka, hkrati pa svetujejo, naj dnevni vnos ne bo višji od dveh grenkih jedrc mareličnih koščic.

Nakupovalni voziček Pozor! Zdravje Lidl umika izdelek zaradi salmonele
Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:07 19.marec 2018.

    v mareličnih jedrcih je vitamin b17 ali amigdalin ki je najboljše zdravilo za raka in farmacije ga pridno držijo v ozadju,do 7 jedrc lahko odrasel človek poje na dan ,več je pa strup,zato bi bilo bolje prodjati v lekarnah