Zdravje > Prehrana
3113 ogledov

Pozor, v živilu odkrili povečano vrednost strupene snovi

Nakupovanje
Uprava za varno hrano obvešča o odpoklicu prehranskega izdelka.

Z uprave za varno hrano obveščajo o odpoklicu živila, bio sadne ploščice, v kateri so zaznali povečano vrednost mikotoksina. "Bio sadno ploščico Mandelj - vanilija, 40g" je iz prodaje umaknilo podjetje Vege & Dobro d.o.o. "Ploščica vsebuje fige s povečano vrednostjo ohratoksina A," pojasnjujejo na upravi.

 | Avtor: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Podatki o izdelku:

  • Ime živila: Bio sadna ploščica Mandelj - vanilija, 40g
  • Sarža: 19421
  • Uporabno najmanj do 14.10.2020
  • Distributer: Lubs GmbH, Nemčija
  • Živilo je bilo v prodaji: Vege & Dobrote PE Ljubljana, Celovška cesta 87, Ljubljana
  •  

Živila ne uporabljajte in ga vrnite na mesto nakupa.

Mikotoksini so različni sekundarni presnovki, ki jih proizvajajo plesni

Mikotoksini so škodljivi presnovki plesni, ki povzročajo mikotoksikoze, zdravstvene motnje pri živalih in ljudeh, ki jih povzroča zauživanje krme, kontaminirane z mikotoksini.

Mikotoksini, ki so metaboliti gliv lahko okužijo pridelke na polju in med spravilom oz. po njem. Okužba pridelka z glivami (plesnivost) ne kaže nujno na prisotnost mikotoksina, saj glive tvorijo mikotoksine le pod določenimi pogoji. Glive rodov Penicillium in Aspergillus okužijo vzorce v skladiščih in lahko tvorijo skladiščne mikotoksine, med katere spada tudi ohratoksin A. "Povzročajo učinke na zdravje, prek alergijskih mehanizmov, strupenih učinkov mikotoksinov, so dražljivci sluzničnih membran in povzročajo okužbe dihal, navaja NIJZ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.