Zdravje > Prehrana
935 ogledov

Nekatere pitajo s slabšimi izdelki: "Razmislite o posebni oznaki "

Žurnal24 main
Evropski poslanci nad dvojne standarde kakovosti izdelkov

Testi na živilih, izvedeni na Slovaškem, Madžarskem in na Češkem so pokazali, da imajo izdelki, ki so bili oglaševani in so se prodajali pod enako znamko in v na videz enaki embalaži, različno sestavo.

Posamezne primere testiranj lahko preverite tukaj in tukaj.

Ribje palčke, kava, pralni praški ...

Izdelki, ki jih prodajajo v nekaterih novih državah članicah EU, so bili manj zdravi in slabše kakovosti, včasih so bili ti izdelki prodani celo po višji ceni. Na podlagi testov so se države pritožile, da so njihovi potrošniki oškodovani, da prehranska podjetja diskriminirajo potrošnike vzhodnih držav EU. "Razlike so se pojavljale tako pri prehrambenih izdelkih, kot so ribje palčke, juhe v vrečkah, kava, sladke pijače, kot tudi pri drugih izdelkih, denimo pralnih praških, kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego dojenčkov," sporočajo iz Evropskega parlamenta. Ta je predlagal več ukrepov za boj proti “dvojni kakovosti“ izdelkov tako na ravni držav članic kot tudi na ravni EU.

nutella Primerjava Svet Hrvatje besni, ker jih pitajo s slabšimi izdelki od Nemcev

“Potrošniki v različnih državah se pritožujejo, da ne dostopajo do enake ravni kakovosti, ko kupujejo izdelke  blagovnih znamk. Dvojna kakovost izdelkov spodkopava zaupanje državljanov v pošteno delovanje notranjega trga EU, zato je treba najti rešitev na ravni EU. Če se izdelek - ne glede na to, ali gre za zelo znano znamko hrane, pijače, kozmetike ali pralnega praška -, razlikuje kljub temu, da potrošnik ne opazi razlike, je to treba razumeti kot nepošteno trgovsko prakso. V EU ne sme biti drugorazrednih izdelkov niti drugorazrednih državljanov.” je med zadnjem plenarnim zasedanjem parlamenta dejala poslanka Olga Sehnalová (S&D, Češka).

Jogurti Različna kakovost hrane? Zdravje Italijanom bolj sladke, Švedom pa mastne jogurte

Različni okusi potrošnikov ne smejo postati izgovor za nižjo kakovost  na različnih trgih, so izpostavili. Podjetja lahko oglašujejo in prodajajo izdelke z različno sestavo in značilnostmi v EU, a le, kadar je to dopustno zaradi “legitimnih dejavnikov” in popolnoma v skladu z evropsko zakonodajo. Poslanci so podjetja pozvali, naj razmislijo o vključitvi posebnega znaka na embalažo, s katerim bi potrdili, da sta vsebina in kakovost izdelka iste znamke enaka po vsej EU.

Evropski parlament nad dvojne standarde kakovosti izdelkov

Poslanci so se med drugim zavzeli za naslednje ukrepe:

  • hitro čezmejno sodelovanje in izmenjavo podatkov o neustreznih izdelkih ter o nepoštenih praksah med nacionalnimi organi, pristojnimi za varstvo potrošnikov in varno hrano, potrošniškimi združenji in Evropsko komisijo;
  • skupno metodologijo testiranj, da bi zbrali zanesljive in primerljive dokaze ter tako ugotovili, kako resna in razširjena je praksa “dvojne kakovosti“;
  • objavo rezultatov v javno dostopnih bazah ter za njihovo analizo “najkasneje do konca leta 2018”.

Predlagali posebno označbo

Različni okusi potrošnikov ne smejo postati izgovor za nižjo kakovost  na različnih trgih, so izpostavili v sporočilu za javnost. Podjetja lahko oglašujejo in prodajajo izdelke z različno sestavo in značilnostmi v EU, a le, kadar je to dopustno zaradi “legitimnih dejavnikov” in popolnoma v skladu z evropsko zakonodajo.

Poslanci so podjetja pozvali, naj razmislijo o vključitvi posebnega znaka na embalažo, s katerim bi potrdili, da sta vsebina in kakovost izdelka iste znamke enaka po vsej EU.

Na plenarnem zasedanju se je oglasil tudi slovenski poslanec Igor Šoltes (Zeleni), ki je poudaril, da je treba prehranskemu apartheidu narediti konec. ”Predsednik Juncker je dejal, da ne sme biti razlik med severom in jugom, vzhodom in zahodom, pa je temu res tako? Praksa in izsledki študij kažejo, da imamo hrano dvojne kakovosti, izdelke v enaki embalaži, a z različno vsebino. To so nedovoljene trgovinske prakse, ki vzpostavljajo državljane drugega reda in celo prehranski apartheid, ki mu moramo narediti konec! Iz trte so izviti izgovori proizvajalcev, da se prilagajajo lokalnim preferencam. Bi potrošniki zavestno kupovali hrano slabše kakovosti, sploh če sestava izdelka ni jasno označena? Potrebujemo ostre in natančne ukrepe ter ustrezne sankcije," je bil jasen evropski poslanec Šoltes. 

Živila Popolnoma nesprejemljivo Zdravje Dvojna kakovost hrane: Bruselj obljubil ukrepe

Evropski poslanci so pozdravili predlog Evropske komisije, ki je aprila 2018 predlagala “Nov dogovor za potrošnike”, v katerem predvideva spremembe direktive o nepoštenih trgovskih praksah. Odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov bo o novem zakonodajnem predlogu o spremembah direktive o nepoštenih trgovski predvidoma glasoval novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.