Zdravje > Prehrana
1306 ogledov

Prigrizki: Kateri čips je pametnejša izbira?

čips Žurnal24 main
Popolno sliko dobimo, če pogledamo na hrbtno stran izdelka.

Med bolj priljubljenimi slanimi prigrizki je zagotovo krompirjev čips, vendar je mogoče kupiti tudi zelenjavnega, ki običajno vsebuje korenček, rdečo peso, pastinak, sladek krompir.... Pa je slednji res bolj zdrava izbira?

"Hiter pogled na seznam sestavin bi marsikoga prepričal, da je zelenjavni čips boljša izbira, saj vsebuje več zelenjave, a popolno sliko o izdelku dobimo, če pogledamo še hranilno tabelo," pojasnjuje Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Oba izdelka vsebujeta veliko maščobe

Kaj prigrizek vsebuje je težko ugotoviti zgolj s pogledom na sprednjo stran izdelka. Deklaracija (prodajno ime, seznam sestavin in hranilna tabela), ki je osebna izkaznica izdelka, je običajno na zadnji strani embalaže in ta nam razkrije, da oba izdelka vsebujeta veliko kalorij. 

ZPS: Kljub temu, da je osnova za pripravo zelenjavnega čipsa zelenjava, pa zaradi postopka priprave oziroma cvrtja, čips vsebuje veliko maščobe in sladkorja in ni nič bolj zdrava izbira kot krompirjev čips.

S hranilne tabele je razvidno, da je energijska vrednost na sto gramov krompirjevega in zelenjavnega čipsa primerljiva okrog 500 kcal (2100 kJ), v obeh primerih gre za energijsko gosta živila. "Oba izdelka vsebujeta veliko maščobe, krompirjev čips 33 gramov, zelenjavni čips pa celo malenkost več, in sicer 37 gramov v 100 gramih izdelka. Na prehranskem semaforju jima za vsebnost maščobe zasveti rdeča luč, ki opozarja naj živilo uživamo le občasno. Vsebnost nasičenih maščob je v obeh primerljiva."

Zelenjavni čips vsebuje veliko sladkorja, skoraj 20 odstotkov več kot krompirjev čips, za kar mu prav tako zasveti rdeča luč na semaforju. Obratno pa je pri vsebnosti soli, tu je rdeča zasvetila krompirjevemu čipsu.

"Tako zelenjavni kot krompirjev čips sta prigrizka, ki jima na semaforju večkrat zasveti rdeča luč, zato se ju raje izogibajte oziroma ju uživajte le občasno,"  opozarjajo na ZPS. Uživanje zelenjave v obliki zelenjavnega čipsa ni priporočljivo, zelenjavo je najbolje uživati surovo, kuhano ali dušeno. Na dan naj bi zaužili vsaj 250 g zelenjave (brez krompirja).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice