Zdravje > Prehrana
73 ogledov

Problem odpornih bakterij se začne v živinoreji

hamburger Shutterstock
V Evropi umre okoli 25.000 ljudi letno zaradi okužb z bakterijami odpornimi proti antibiotikom. K temu znatno prispeva njihova preomerna uporaba, zlasti v kmetijstvu, saj se tam porabi kar polovica.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da brez potrebnih skupnih aktivnosti za zajezitev pojava odpornosti bakterij, hitimo v obdobje "pred- antibiotiki", ko zaradi pridobljene odpornosti bakterij ne bomo mogli več pozdraviti infekcijskih bolezni. "V Evropi že umre okoli 25.000 ljudi letno zaradi okužb z bakterijami odpornimi proti antibiotikom," opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Prekomerna uporaba antibiotikov, tako za zdravljenje ljudi kot tudi živali, znatno prispeva k povečevanju števila mikroorganizmov (bakterij, plesni in kvasovk), ki so razvili odpornost proti antibiotikom. "Razloge lahko iščemo tudi v nas samih, a ključni vir problema je kmetijstvo, saj kar okoli polovico proizvedenih antibiotikov na svetu, porabijo v kmetijstvu," poudarjajo pri ZPS. 

Pozvali prehrambene verige

antibiotiki | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Potrošniške organizacije so zato pozvale prehrambne verige, kot so MCDonalds, Subway, KFC naj prenehajo kupovati meso živali, pri prireji katerih so bili uporabljeni antibiotiki, ki jih uporabljajo v humani medicini, in s tem pomembno prispevajo k zajezitvi problema resistence antibiotikov. 
V Sloveniji se po podatkih Statističnega urada količina prodanih antibiotikov za uporabo v živinoreji v zadnjih letih zmanjšuje.

"V 2013 je prodaja antimikrobnih substanc v Sloveniji znašala 22 mg/na kg živali vzrejene za hrano," navajajo pri ZPS. "Ta številka je sicer krepko pod EU povprečjem, ki znaša 110mg/PKE. Vendar pa se moramo zavedati, da je na trgovskih policah v Sloveniji tudi meso iz Avstrije (57mg/PKE), Nemčije (197mg/PKE), Madžarske (230mg/PKE), Italije (302 mg/PKE), kjer pa so te vrednosti občutno višje."

Odporne najbolj običajne patogene bakterije

Zastrašujoče je, da so najbolj običajne patogene bakterije - salmonela, kampilobakter, E. Coli in seveda stafilokoki ter streptokoki - že odporne proti antibiotikom. "Prisotne so v surovem mesu in se ob neustreznem ravnanju s surovim mesom lahko prenašajo na človeka in lahko povzročijo okužbe pri človeku," poudarjajo pri ZPS, kjer se sklicujejo na podatke Svetovne zdravstvene organizacije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.