Zdravje > Prehrana
1143 ogledov

Proti gubam: jejte hrano z likopenom in luteinom

mlada špinača
1/9
Shutterstock
Nemški strokovnjaki z Leibniz Research Institute for Environmental Medicine so naredili raziskavo, ki bo zanimala vse, ki ne marajo gub. V fotogaleriji preverite, katero hrano morate jesti ...

V raziskavo so vključili 65 ljudi, ki so jih razdelili v dve skupini.

Prva skupina je uživala dodatek z imenom Tnc (tomato nutrient complex), ostali so uživali placebo. Kasneje je ena skupina uživala lutein, druga pa placebo.

Ljudje v mestu Kaj še čakate? Zdravje Raziskovalci: Obstaja prehrana, ki podaljšuje življenja, vi pa še vedno nič

Po dvanajstih tednih uživanja dodatka oziroma placeba so vzorec njihove kože izpostavili dvema vrstama ultravijoličnih žarkov: UVA 1 in UVA / B. Poskus je pokazal, da je bila koža oseb, ki so jedle placebo, prej poškodovana. Prej se je pojavila hrapavost kože ali vnetje, kar je ponavadi povezano z izpostavljanjem soncu. Nasprotno so bile poškodbe dosti manjše pri tistih, ki so jemali likopen ali lutein.

Pri tem strokovnjaki opozarjajo, da nas antioksidanti ne morejo zaščititi pred škodljivimi vplivi sonca, lahko pa pripomorejo pri obrambi kože in upočasnjujejo staranje kože. Proti gubam nam lahko torej pomaga hrana, ki vsebuje likopen ali lutein.

Paradižnik, špinača, papaja, blitva ... 

Z likopenom je denimo bogat paradižnik. “Vse sorte paradižnika vsebujejo likopen, nekatere so manj nekatere pa bolj bogate z likopenom. Likopen je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku,” opisujejo na Inštitutu za nutricionistiko. Bolj rdeče sorte po njihovih podatkih vsebujejo več likopena, ampak se ta v telesu ne absorbira v celoti. “Študije so pokazale, da se likopen iz svetlo rdeče ali oranžno obarvanih sort paradižnika v primerjavi z likopenom rdečih sort, boljše absorbira oziroma ga telo lahko uporabi v večjih količinah,” dodajajo. Likopen sicer vsebujejo tudi grenivka, lubenica, papaja, in jagode. 

Največ luteina pa vsebuje zelenolistna zelenjava kot je špinača, zeleni radič, ohrovt, blitva in sadje kot so denimo v tem času marelice ali pa v zimskem času pomaranče.

Zivljenje 20.02.14, banane, sadje  foto: shutterstock Magazin Šest trikov, s katerimi bo hrana dlje časa ostala sveža

anja.scuka@zurnal24.si