Magazin > Odnosi in prosti čas
4234 ogledov

Šest trikov, s katerimi bo hrana dlje časa ostala sveža

Zivljenje 20.02.14, banane, sadje  foto: shutterstock Shutterstock
Podaljšajte življenjsko dobo vaše najljubše zelenjave in sadja.

Banane

Tako kot večina sadnih dreves, dozorevajo tako, da oddajajo plin etilen, zato je priporočljivo, da dno posode, kjer jih shranjujete, pokrijete s plastično folijo, saj se večina plina proizvaja na na dnu sadja. To bo plodove obdržalo sveže dlje časa kot tudi sadje, ki ste ga postavili ob banane, saj plin vpliva tudi na hitrejše propadanje plodov, ki ste jih postavili zraven banan, kot so nektarine, breskve, melone, slive in paradižnik. Zato te plodove raje hranite ločeno od banan. 

Zelena

Je ena od živil, ki hitro izgubijo svežino in hrustljavost in začnejo gniti, a če jo pravilno shranimo, ji bomo podaljšali življenjsko dobo. Po tem, ko jo operemo in posušimo, jo zavijemo v alu folijo, ki zadrži vlago, a za razliko od plastične folije pusti plinom prosto pot. Tako bo zelena ostala sveža precej dlje, preden bo začela gniti. 

Izbor Zdravje V Sloveniji: To so najbolj inovativna živila v letošnjem letu

Solata

Preden solato postavite v hladilnik, jo dobro osušite. Vlaga namreč povzroči, da solata začne hitreje gniti. To velja tudi za ostalo zelenjavo, sploh listnato. Prav tako bo solata dlje časa ostala sveža, če jo v hladilniku hranite v predalu za zelenjavo, ločeno od ostalih živil. 

Jagodičevje

S toplimi dnevi se bliža tudi sezona jagod, borovnic, ribeza in malin, ki pa v hladilniku hitro zgnijejo. Da jih dlje časa obdržite sveže, jih operite v mešanici kisa in vode (1 : 3), s tem boste ubili bakterije na sadju, zaradi česar bo kasneje začelo plesniti. Po kopeli, sadje osušite in ga shranite v hladilniku. 

Krompir

Ker krompir kupujemo v večjih vrečah, se pogosto zgodi, da nam zgnije, še preden ga porabimo, da se to ne bi zgodilo, ga moramo shraniti na hladno in suho mesto. Da  podaljšamo obstojnost, lahko med krompir postavimo tudi nekaj jabolk. 

Gobe

Tako kot ostala zelenjava, bodo tudi gobe v hladilniku hitreje propadle, če jih pustimo v plastični foliji in embalaži. Da bi jim podaljšali obstojnost, jih raje zavijte v papirnate brisače ali papirnato vrečko. 

Živila v hladilniku Ste vedeli? Zdravje Škodljivo! Nikar ne delajte te napake v hladilniku!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.