Svet
1112 ogledov

Predlog: Embalaža bo izdajala škodljivost

Nutella EPA
Živila z visoko vsebnostjo sladkorja, soli ali maščob bi označevali po enotni lestvici barv semaforja.

Zanimivo je, da je predlog pripravila skupina mednarodnih prehrambenih podjetij. Mnogi proizvajalci so temu zaradi odvračalnega učinka rdeče barve doslej nasprotovali, pri Mondelezu pa so zdaj pojasnili, da želijo pomagati potrošnikom.

nutella kancerogeno Svet Strokovnjaki: Nutella povzroča raka, Ferrero odgovarja

Pravila enaka za celotno EU

Mondelez, Coca-Cola, Mars, Nestle, Pepsi in Unilever so pobudo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pripravili po zgledu Velike Britanije, kjer morajo biti živila z visoko vsebnostjo sladkorja, soli ali maščob označena z rdečim opozorilnim znakom.

Predlagajo, da bi bila lestvica enotna za celotno EU, s čimer bi po pojasnilih Mondeleza "potrošnikom pomagali na prvi pogled prepoznati zdravo izbiro". Manj škodljiva živila bi bila označena rumeno, zdrava pa zeleno.

Trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrošniške organizacije ogorčene

Potrošniške organizacije so se na predlog odzvale s precej kritike. Pri Foodwatch družbam očitajo, da je predlagani sistem manj strog in manj sporočilen od britanskega ter cilja le na to, da bi bilo z rdečim opozorilnim znakom označenih čim manj izdelkov.

Kot primer so navedli Nestlejeve žitarice za zajtrk nesquik, ki so v Veliki Britaniji zaradi visoke vsebnosti sladkorja obarvane rdeče, po predlaganem skupnem evropskem sistemu pa bi bile rumeno. Enako velja za namaz nutella.

Nutella Jo boste kupovali? Magazin To je v namazu Nutella

V Mondelezu odgovarjajo, da njihov sistem temelji na manjših porcijah, ki omogočijo, da se nekatere rdeče oznake spremenijo v rumene. S tem želijo proizvajalce tudi spodbuditi, da zmanjšajo priporočene porcije.

Foodwatch tega argumenta ne sprejema, saj meni, da potrošniki ne bodo kar tako zmanjšali količine zaužitih živil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice