Zdravje > Prehrana
6243 ogledov

Uživanje čebule in česna še kako zmanjša tveganje za razvoj tega pogostega raka

Čebula in česen Shutterstock
Začenja se rožnati oktober: Zato Portoričanke ne zbolevajo tako pogosto...

Ameriški znanstveniki so pred dnevi objavili raziskavo v kateri navajajo, da lahko redno uživanje čebule in česna znatno zmanjša tveganje za razvoj raka dojke, enega najbolj agresivnih rakavih obolenj. Rak dojke je drugi najpogostejši rak na splošno in je tudi najpogosteje diagnosticiran rak pri ženskah. 

Opozorila Zdravje Znaki, ki jih ignorirate in pomenijo alarm

Ženske, ki so uživale čebulo in česen več kot enkrat na dan, so imele za 67 odstotkov manjše tveganje za razvoj raka dojke v primerjavi z ženskami, ki te hrane nikoli niso uživale. Rezultati te študije jasno kažejo, da ima uživanje česna in česna zaščitne lastnosti pred rakom dojk, pravijo raziskovalci.

Raziskavo so izvedli med Portoričankami, za katere velja, da redkeje zbolevajo za to hudo boleznijo. "Ugotovili smo, da je med Portoričankami kombinirani vnos čebule in česna, ki ga vsebuje sofrito povezan z zmanjšanim tveganjem za raka dojke," je za portal Medical News dejala Gauri Desai, epidemiologinja z Univerze Buffalo in glavna avtorica študije, objavljene v reviji Nutrition and Cancer. 

shiitake gobe Magazin Živila, ki krepijo vaš imunski sistem

Že pred tem so znanstveniki ugotovili, da ima lahko uživanje lukovk, kamor poleg česna in čebule med drugim sodijo tudi drobnjak, šalotke in por, pozitiven vpliv na zmanjševanje tveganja za raka raka debelega črevesja in danke, ki je sicer ena najbolj razširjenih vrst.

Rožnati oktober

Sicer se danes začenja se rožnati oktober - mesec, posvečen ozaveščanju o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. Kot simbol solidarnosti in boja proti raku dojk se je skozi leta uveljavila rožnata pentlja.

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna letos praznuje 10. oblet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje. "Letos smo v ospredje rožnatega oktobra ponovno postavili skrb za svoje zdravje, saj lahko sami s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk," so zapisali pri združenju Europa Donna.

Zgodnje odkrivanje

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana dodajajo, da spada rak dojk med bolezni z dobrim preživetjem. "Možnost za ozdravitev je velika, če bolezen odkrijejo pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ozaveščanje in izobraževanje žensk." 

Ob začetku meseca ozaveščanja o tej težki bolezni so se oglasiili tudi iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, kjer so izpostavili, da pri zaščiti pred rakom na dojkah pripomorejo dojenje, zaščita pred rakotvornimi snovmi v delovnem okolju, preverjanje izpostavljenosti radonu v domačem okolju, nekajenje, omejevanje uživanja alkohola, zdravo prehranjevanje, vzdrževanje primerne telesne teže, redno telesno dejavnost ter izogibanje soncu in solariju. "K temu je treba dodati še krepitev duševnega zdravja in izogibanje stresu ter – zelo pomembno – redno mesečno samopregledovanje dojk, s katerim lahko ženska zatipa zgodnje spremembe v dojkah. Samopregledovanje je zelo pomembno tudi za mlajše ženske, ki niso zajete v presejalne programe," poudarja Zbornica – Zveza.

Zdravje Dora:Odkrili dva tisoč rakov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.