Zdravje > Prehrana
98 ogledov

Štirje nepogrešljivi decembrski čaji

čaj Shutterstock
S številnimi decembrskimi dobrotami pogosto preobremenimo želodec, kar lahko rešimo s čudovito čajno mešanico. Prav tako si z mešanico pomagamo pri prehladu, gripi, kašlju in za ustvarjanje prazničnega vzdušja.

Čaj je odličen napitek, ki vas bo v hladnih dneh pogrel in odpravil marsikatero težavo. Zdravilne učinke čajev so poznali naši predniki že tisočletja nazaj in ni razloga, da se teh modrosti ne bi poslužili.

Nad prehlad s čajno mešanico

“Pitje zadostnih količin tekočine je zelo pomembno tudi v zimskih mesecih, čeprav so temperature nizke in se ne potimo tako močno kot poleti ali pri telesnih aktivnostih. Zaradi suhega zraka pozimi je izguba vode z izdihanim zrakom in s hlapenjem preko kože veliko večja kot takrat, ko je zrak ogret in vlažen,” pravijo pri Mariborskih lekarnah. Svetujejo, da si pri gripi in prehladu težave lajšate s čajno mešanico iz cvetov lipe, črnega bezga, kamilice in plodov šipka. “Črni bezeg in lipa delujeta diaforetično, kar pomeni, da povečata znojenje, s čimer se zniža telesna temperatura. Šipek je bogat vir vitamina C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema. V čvrsti zrelosti ga vsebuje krepko več kot 10-krat toliko kot limona,” razlagajo.

Čaji z veliko sluzi so za kašelj

Pozimi vas bo pogosto spremljal tudi kašelj. Pri Mariborskih lekarnah vam predlagajo, da si pomagate iz slezovih korenin ali islandskega lišaja, ki vsebujeta veliko sluzi. “Sluzi obložijo razdraženo sluznico in tako zmanjšajo dražljaje, ki nas silijo na kašelj. Pri tem je pomembno, da čaja iz slezovih koreninic ne pripravljamo z vrelo vodo, saj visoka temperatura zmanjša njegovo učinkovitost," dodajajo. Produktivni kašelj po njihovih besedah uspešno blažimo s čajnimi mešanicami, ki največkrat vsebujejo zel vrtne materine dušice, korenino jegliča, cvet lučnika, plod vrtnega janeža, zel navadnega pljučnika, korenino golostebelnega sladkega korena in še nekatere druge.

Obremenitev želodca in prebavnega traku

Zimski čas pa ni povezan le s tegobami in boleznimi, ampak je tudi čas najlepših praznikov, ob katerih na mizi ne zmanjka dobrot. Te dobrote nemalokrat preveč obremenijo želodec in prebavni trakt. Pri Mariborskih lekarnah v tem primeru priporočajo pitje čajev, ki vsebujejo tavžentrožo, pravi pelin, pravi kolmež, navadni mrzličnik, rumeni svišč ali druge rastline z grenčinami. “Pomagajte si v primeru napihnjenosti in napenjanja ter občutku polnosti v želodcu. Običajno tovrstne čajne mešanice vsebujejo tudi druga zelišča s podpornim delovanjem kot je poprova meta, plod janeža ali kumine,” zaključijo.

Za praznično vzdušje 

Z okusno kombinacijo pravih sestavin in dodatki začimb, kot so klinčki ali cimet, si lahko ustvarite pravo praznično vzdušje. “Preprost nasvet za pripravo zelo okusnega zimskega čaja je poparek iz zmesi suhih jabolčnih krhljev, cvetov hibiskusa, skorje cimeta, plodov šipka, cvetov dišečega klinčevca, cvetov plavice in naravno aromo pomaranče,” še svetujejo v Mariborskih lekarnah. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.