Zdravje > Prehrana
11922 ogledov

Strokovnjaki: Banane za zajtrk so zelo slaba izbira

Banane Youtube
Banane za zajtrk? Imamo slabo novico...

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Zdrav in okusen zajtrk predstavlja dober začetek dneva. 

Za tiste, ki ne najdejo časa za ta obrok, je pogosta rešitev banana. Gre za enostavno, hranljivo in okusno sadje, ki ga lahko preprosto zaužijemo na poti do službe.

Nenaden dvig sladkorja

Toda pozor, strokovnjaki nimajo dobrih novic, predvsem za tiste, ki imate težave s kilogrami. Čeprav imajo banane veliko kalija, magnezija in vlaknin, so za zajtrk slaba izbira, pravi slavni ameriški nutricionist Daryl Gioffre.

Banana vsebuje veliko ogljikovih hidratotv, glukozo in saharozo, kar pomeni, da jo telo hitro in enostavno absorbira. Ko jo zaužijemo na prazni želodec, pride do nenadnega dviga ravni sladkorja in energije ter nenadnega padca, kar poveča občutek lakote. Ljudje, ki jedo banane zjutraj, kasneje čez dan v svoje telo vnašajo več kalorij.

Povzročajo kislost

Strokovnjak dodaja, da banane niso najboljši zaveznik prebave. Na portalu Vem kaj jem temu pritrjujejo in dodajajo,da "najnovejše raziskave odkrivajo še nekaj več. V banani je kar 25 odstotkov sladkorja, kar pomeni, da spada med živila, ki povzročajo zmerno kislost. "To pa je glavni razlog, zakaj dneva ni dobro začeti z bananami.Raziskave kažejo, da je veliko bolje začeti dan z živili, ki topijo maščobe in prav tako dajo telesu dovolj energije, da se čez nekaj ur ne boste počutili lačni in utrujeni."

Če ze jeste banano za zajtrk, nutricionisti priporočajo, da poleg tega pojeste še malo zdravih maščob in nekaj mineralov in vitaminov. "Zelo pomembno je, da nevtralizirate sladkor in v telesu preprečite energijski cunami, ki ima pogosto negativne posledice (povišan sladkor v krvi, holesterol, visok pritisk ...)." Poleg banane najbolj priporočajo avokado in začimbe. Gioffre priporoča, da banano raje jejte med obroki preko dneva, saj so bogate z zdravimi snovmi. 

Zdrave, vendar previdno

Zrele banane sestavljajo pretežnko ogljikovi hidrati, od katerih je približno polovica sladkorjev. Sadež je dober vir vlaknin, vsebuje zelo malo beljakovin in zanemarljivo količino maščob. Banane so odličen vir vitamina B6 in kalija, bogate pa so tudi z vitaminom C manganom, magnezijem in nekaterimi drugimi vitamini iz skupine vitaminov B kompleksa.

 

 

Hranilna vrednost v 100 g banan

% PDV*

Energijska vrednost (kcal/kJ)

89/371

4,5

Skupne maščobe (g)

0,3

0,4

      - Nasičene maščobe (g)

0

0

Ogljikovi hidrati (g)

22,8

8,8

       - Sladkorji (g)

12,2

13,6

Beljakovine (g)

1,1

2,2

Prehranske vlaknine (g)

2,6

8,7

Vitamini in minerali

   

Vitamin B6 (mg)

0,4

29

Vitamin C (mg)

8,7

10,9

Pantotenska kislina (vitamin B5) (mg)

0,3

5

Riboflavin (vitamin B2) (mg)

0,07

5

Mangan (mg)

0,3

15

Kalij (mg)

358

17,9

Magnezij (mg)

27

7,2

 

Komentarjev 3
  • fiston 16:02 07.februar 2020.

    Ne vem, sem bral tudi obratno. Da je dobra za zajtrk, ker naredi v želodcu neko oblogo... Ja od ene banane bo ravno sladkor narasel, sicer možno če bi ono jedel, ki je že preveč zrela. No baje za zvečer ...prikaži več ni ravno dobra, ker je že malo pretežka. Nimam pa pojma, katera teorija od vseh je prava. Bi rekel, da če ti paše zjutraj banana, potem ni problem, ni neka škodljiva stvar. Je pa sigurno dosti bolje od kave in cigarete.

  • Avatar praufo
    praufo 15:03 07.februar 2020.

    joj kako so eni pametni, skoraj sem dobil orgazem ko sem tole na brzino prebral ... sicer pa sploh ne vam kakšne banane pri nas žremo, v štacun so vse zelene, al pa čist črne, prodajajo nam nezrelo sadje, ampak ...prikaži več za banane je to logično sicer pa banane morajo bit v evropi, ker se ved od kod prihajajo ... zraven pa še koka, biznis

  • jakec1575 12:19 07.februar 2020.

    Teorija kislosti je bila ze zdavnaj znanstveno ovržena. In ja namesto banane bom raje en rogljicek?! Zelena banana nima toliko sladkorjev. Glukoza je hrana za mozgane. Valjda ne bom jedel nekaj mastnega, če bom takoj zacel resevati zahtevne probleme. Preglejte ...prikaži več zgodovino nasprotujocih objav, ki ste jih fliknli gor na ta portal.