Zdravje > Prehrana
7541 ogledov

Težave s srcem? Razmislite o kavi

Kava Profimedias
Vsakodnevno pitje kave in čaja lahko koristi ljudem s srčnimi težavami. Nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji American College of Cardiology, je ugotovila, da kofein v dveh priljubljenih pijačah umiri stopnjo aritmije ali nenormalnega srčnega ritma.

Toda raziskovalci ob tem opozarjajo na energijske napitke, ki vsebujejo visoko raven kofeina. Ti naj bi bili lahko škodljivi za vsakogar s predhodno boleznijo srca.  

Aritmija povzroča prehitro bitje srca ali pa da ta bije počasi ali neenakomerno. Mnogi zdravniki zato pacientom z atrijsko ali ventrikularno aritmijo svetujejo, naj se izogibajo kofeinskim napitkom.  

Kar 360 tisoč ljudi

"Obstaja javna percepcija, ki pogosto temelji na anekdotičnih izkušnjah, da je kofein pogost povod za akutne težave s srčnim ritmom. Naš obsežen pregled medicinske literature kaže, da temu ni tako," je dejal dr. Peter Kistler, direktor elektrofiziologije v bolnišnici Alfred in inštituta Baker za srce in diabetes. 

Raziskovalci so pregledali 11 velikih mednarodnih študij, ki so vključevale 360 tisoč ljudi in ugotovili, da kofein nima učinka na ventrikularne aritmije. Analiza kaže, da je vnos do 300 miligramov kofeina na dan varen za bolnike z aritmijami. To je enako približno trem skodelicam kave. Vendar lahko obstajajo posamezne razlike v občutljivosti na učinke kofeine na dejavnike, ki sprožajo aritmijo pri nekaterih.  

"Kofeinske pijače, kot sta kava in čaj, imajo lahko antiaritmične lastnosti, ki jih povzročajo učinki antioksidantov in antagonizem adenozina. V več številčnih študijah, pacienti, ki redno pijejo kavo in čaj v zmernih količinah imajo nižje tveganje v življenju za razvoj težav s srčnim ritmom in več možnosti za preživetje," je dejal Kistler. 

kava Hujšanje Zdravje Namesto prigrizkov si pripravite kavo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.