Zdravje > Prehrana
12507 ogledov

To je spojina, ki kadilce in čezmerne pivce ščiti pred rakom in boleznimi srca

hrana
Raziskava je pokazala, da je bilo najnižje tveganje smrti zaradi raka ali srčno-žilnih bolezni pri ljudeh, ki so dnevno zaužili približno 500 mg flavonoidov.

Uživanje živil, bogatih s flavonoidi, ki jih je največ v sadju in zelenjavi temne in svetle barve, ščiti pred rakom in srčnimi boleznimi, zlasti ko gre za kadilce in tiste z visokim tveganjem pri pitju alkoholnih pijač, je pokazala študija univerze na Danskem.

Znanstveniki z medicinske šole ECU so analizirali podatke o prehrani 53.048 danskih državljanov v obdobju 23 let, poroča Science Daily. Ugotovili so, da je verjetnost smrti zaradi raka ali srčne bolezni manjša pri posameznikih, ki so vsak dan zaužili zmerne do večje količine flavonoidov iz živil; borovnice, češnje, grenivka, grozdje, jabolka, maline, marelice, pomaranče, črni in rdeči ribez, brokoli, brstični ohrovt in paradižnik. 

Flavonoidi so zelo raznolika skupina fitohranil (rastlinske kemikalije), ki jih najdemo predvsem v sadju in zelenjavi. Skupaj s karotenoidi dajejo sadju in zelenjavi živo barvo. Poznamo kar 6000 različnih flavonoidov. "Gre za pomembno ugotovitev, našli smo potencial za preprečevanje raka in srčnih bolezni, kar pomeni spodbujanje uživanja hrane, bogate s flavonoidi, zlasti pri ljudeh z velikim tveganjem za te kronične bolezni," je dejala vodja danske študije Nicola Bondonno.

Flavonoidi so stranski produkti pri presnovi rastlin

Čeprav jih najdemo v različnih rastlinah, jih je največ v sadju in zelenjavi temnih in živih barv. Že dolgo je znano, da imajo močan preventivni učinek, ščitijo srčno-žilni in živčni sistem ter so izjemno učinkoviti pri preprečevanju in zdravljenju različnih rakavih obolenj, pa tudi drugih resnih bolezni. Znano je tudi, da imajo močne antioksidativne lastnosti. Stimulirajo imunski sistem in blažijo učinke oksidativnega stresa.

Vodja študije je dejala, da so s sodelavci opazili še en zanimiv pojav. Zaščitni učinek uživanja hrane, bogate s flavonoidi je bil še posebej močan pri posameznikih z visoko tveganimi kroničnimi boleznimi, ki jih povzroča redno kajenje, in pri ljudeh, ki so vsak dan spili več kot dve merici alkohola na dan. 

Primer: Standardna merica alkoholne pijače ali enota alkohola, kot je določeno v Sloveniji, vsebuje 10 gramov alkohola. Različne alkoholne pijače imajo različno vsebnost alkohola glede na količino. 

  • 1 deciliter vina ali 
  • 2,5 decilitra piva ali
  • 0,3 decilitra žganja.

Opozorilo: To ne pomeni prenehanje pitja in kajenja

"Pomembno je upoštevati, da uživanje flavonoidov ne odpravi povesem povečanega tveganja zaradi kajenja ali pitja alkohola. To pomeni, da je je najboljše za vaše zdravje prenehanje kajenja in zmanjšanje porabe alkohola," je opozorila Bondonnova.

Koliko je dovolj?

Raziskava je pokazala, da je bilo najnižje tveganje smrti zaradi raka ali srčno-žilnih bolezni pri ljudeh, ki so dnevno zaužili približno 500 mg flavonoidov. "Na dan je treba zaužiti različne flavonoidne spojine iz rastlinske hrane in pijač. Primer: skodelica čaja, jabolko, pomaranča, 100 g borovnic in 100 g brokolija na dan sestavljajo široko paleto flavonoidnih spojin ali več kot 500 mg flavonoidov," priporoča znanstvenica.

Povezava med zaščitnim učinkom uživanja flavonoidov z manjšim tveganjem smrti zaradi raka in srčnih bolezni znanstvenikom še ni povsem jasna in je večplastna, še piše v raziskavi. "Pitje večjih količin alkohola in redno kajenje povzroča vnetne procese in poškoduje krvne žile, kar povečuje tveganje za razvoj različnih bolezni. Ugotovili smo, da imajo flavonoidi odlične protivnetne učinke in da izboljšujejo krvne žile, kar pojasnjuje njihov vpliv na zmanjšano tveganje smrti zaradi bolezni srca in raka," je pojasnila vodilna raziskovalka in dodala, da bo treba v prihodnje raziskati, na katere vrste raka in bolezni srca imajo flavanoidi najboljši učinek. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice