Zdravje > Prehrana
1376 ogledov

To so razlogi, zakaj je dobro uživati jagode

Jagode Shutterstock
Če niste elergični nanje, si jih kar privoščite, saj so zelo zdrave.

Če niste alergični nanje, jih nutricionisti zelo priporočajo, sploh v teh spomladansko poletnih dneh, ko so sveže.

Vsebujejo namreč železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin.

Na Inštitutu za nutricionistiko pojasnjujejo, da jagodam značilno rdečo barvo dajejo pigmenti antocianini, ki so hkrati antioksidanti: "Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnin," dodajajo.

Odlične pri dieti

Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. " Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in tudi nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati. Adiponektin vpliva na izgorevanje maščob skupaj s hormonom leptinom, ki vpliva na izgubo oziroma povečanje telesne teže."  Res pa je, da bo takšna dijeta učinkovita le, če se bomo ob tem še uravnoteženo prehranjevali.

Alergični na njihovo rdečo barvo

Čeprav so jagode koristne, je treba paziti na njihovo pogosto onesnaženost s pesticidi. Zato kupujmo ekološko pridelane, saj je takšna predelava, kar se pesticidov tiče, zelo strogo regulirana Kar se alergij tiče, naj bi jih sprožil alergen, povezan z rdečo barvo jagod. Sicer naj bi jih alergiki dobro prenašali, če jih pretlačijo skozi sito in pomešajo z nekaj kalcija, predlagajo na inštitutu.

Kupimo zrele s pecljem

Če želimo zaužiti čim bolj kvaliteten sadež, moramo biti pozorni pri izbiri jagod, še opozarjajo na inštititu in dodajajo, da je seveda najboljši sadež tisti, ki smo ga nabrali na domačem vrtu: "Če to ne gre, kupujmo povsem zrele sadeže s pecljem, svetlejše barve in srednje velikosti. Velike in močno rdeče jagode so lahko polne vode in hitro rasle ter dozorele s pomočjo pomožnih tehnoloških sredstev in sintetičnih gnojil," priporočajo.  

Komentarjev 1
  • Zoran Župevec 12:13 06.junij 2019.

    In še na naraven način pomagajo pobeliti zobe...

Sorodne novice