Zdravje > Prehrana
3062 ogledov

Učinki prave domače kurje juhe zanimali tudi znanstvenike v laboratoriju

Krepka kurja juha Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki so zdravilne učinke kokošje juhe preučevali v laboratoriju.

Že babice in seveda  mame so vas med prehladom razvajale s kokošjo juho. Zdaj, ko je sezona bakterij in virusov tu, velja ponovno upoštevati ta tradicionalni nasvet, nenazadnje so tudi znanstveniki ugotovili, da je nekaj na tem.

Ameriški znanstveniki, ki  so zdravilne učinke kokošje juhe preučevali v laboratoriju, so ugotovili, da ima piščančja juha protivnetne učinke, ki bi lahko lajšali simptome okužb naših zgornjih dihal.

V najnovejši študija, objavljeni v medicinskem časopisu Chest, so še posebej proučili gibanje nevtrofilcev - vrsto belih krvnih celic. V kombinaciji te vrste levkocitov z juho, so ugotovili , da je juha sprožila protivnetni mehanizem, ki blaži simptome prehlada.

Kaj so nevtrofilci?

Bela krvna slika nam govori o številu belih krvnih telesc ali levkocitov v krvi.  Veliko vlogo imajo pri odpornosti telesa, saj uničujejo razne povzročitelje bolezni v telesu. Ločimo več vrst belih krvnih telesc. Limfociti so navadno zvišani pri virozah in pri rakavih obolenjih (levkemijah), nevtrofilni levkociti se odzovejo na hude bakterijske okužbe, kot so angine in bakterijske pljučnice.

"V piščančji juhi obstajajo snov,  ki lahko vplivajo na celice v telesu, kar bi lahko imel medicinske učinke, čeprav teh učinkov nismo podrobneje dokazovali," je za CNN pojasnil avtor študije dr. Stephen Rennard, profesor medicine na Medicinski fakuteti Nebraska.

Študija je bila opravljena v laboratoriju in ne na ljudeh,  Rennard zato opozarja, da pravi dokazi zahtevajo več analiz. Raziskovalci namreč niso analizirali določenih snovi iz juhe, prav tako niso proučevali njenih pozitivnih učinkov na človeka. 

"Judovski penicilin", ki ščiti dihalne poti

Rezultati druge, sicer štiri desetletja stare študije pa kažjo, da arome, začimbe in toplota piščančje juhe čistijo sinuse in dihalne poti: "Gre za študija, ki smo jo naredili pred 40. leti na Miami Beachu. Tam živi veliko Judov, ki verjamejo v piščančjo juho, "  je pojasnil avtor študije, pulmolog dr. Kiumars Saketkhoo: "Pravijo ji " judovski penicilin," saj čisti dihalne poti,"  je dodal. 

V tej stari študiji so raziskovalci v nosove 15. tih zdravih prostovoljcev vstavili delce, ki posnemajo učinke bakterij ali virusov. Še pred tem so delce izpostavili hladni ali vroči vodi oziroma piščančji juhi. Vroča piščančja juha je bila učinkovitejša od vroče vode - najslabše se je odrezala hladna voda. Vroča juha je najbolje spodbudila mukociliarni transportni sistem, kar pomaga pri čiščenju zgornjega in spodnjega dela dihal in omogoča telesu, da se znebi delcev in okužbe.

Pravih dokazov ni, je pa nekaj na tem

Pri vnetju obnosnih sinusov na primer, pride do otekline sluznične membrane in oviranega pretoka sluzi, zamašijo se odvajalni kanali sinusov, zato se začne v zaprtem prostoru nabirati sluz. Kot je znano, milejše oblike sinisuitisa zdravimo tudi u vročo kopeljo: "Hitro izboljšanje dihalnih poti zmanjša tveganje za okužbo, pomaga pa tudi pri premagovanju obstoječe okužbe." dodaja strokovnjak. 

"Vroča tekočina pomaga pri segrevanju dna nosnega žrela, kar izboljša simptome," je še dodal Saketkhoo: "Študija je še pokazala, da je nekaj v piščančji juhi, kar učinkuje" jedodal pulmolog in opozoril, da tudi njegova študija ne podaja zdravstvenih trditev ali dokončnih sklepov o piščančji juhi.

Znanstveniki pa se strinjajo, da je piščančja juha, zlasti domača, zdrava tudi zaradi  visoke hranilne vrednost in tako pomaga bolnikom, ki se borijo s slabim apetitom, 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.