Zdravje > Prehrana
768 ogledov

V bolnišnicah kar tretjina nedotaknjene in nepostrežene hrane

Strošek zavržene hrane na en obrok za bolnišnice je 46 centov

Po zadnjih podatkih v Sloveniji letno zavržemo 151 tisoč ton hrane, kar je približno 72 kilogramov na prebivalca: "S tem ko zavržemo 151 tisoč ton hrane na leto, zavržemo tudi okoli deset odstotkov energije. Če ne bi zavrgli nič hrane, ne bi potrebovali bloka TEŠ 6," jena okrogli mizi,v sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran, dejala klimaktologinja Urška Kajfež. 

 | Avtor:

Slovenske bolnišnice letno zavržejo za 5700 ton hrane, domovi za starejše občane pa 3060 ton. Kot je pokazala raziskava Ekologov brez meja, največkrat med odpadki pristanejo juhe, solate in sadje. Poleg hrane ostajajo tudi napitki kot so mleko, čaj in sokovi.

Nepostrežene in nedotaknjene hrane je v domovih za ostarele 27 odstotkov od vse pripravljene hrane, v bolnišnicah pa celo tretjina. Strošek zavržene hrane na en obrok za bolnišnice je tako 46 centov, za domove za ostarele pa 20 centov.

Trikrat plačan obrok

Svetovalka za prehrano v novomeški bolnišnici Irena Sedej je dodala, da je zavržena hrana v bolnišnici trikrat plačana; najprej, ko jo nabavijo in pripravljajo, nato ko odvažajo ostanke ter kot zadnje takrat, ko se bolniku zaradi podhranjenosti podaljša bolnišnično zdravljenje.

Prehrana ni del terapije

Po njenem bi bolnišnice potrebovale dodatne ljudi, prehranske strokovnjake, ki bi prilagodili hrano glede na bolnikovo stanje. Kot je dejala, se danes prehrane v bolnišnici ne jemlje kot del terapije in dietetiki niso del zdravstvenega osebja. Sedejeva je prepričana, da količine zavržene hrane še hitro ne bodo zmanjšali. Prvi korak pa bi bil  po njenem že boljša organizacija dela; da se terapevtske diete predpisuje res tistim, ki jih potrebujejo in da se posamezni obrok ne pripravi za tiste, ki so na primer na operacija in terapijah. . Po njenem bi morali imeti bolniki možnost izbiro med tremi meniji.

Zaradi izbire je obrok tudi pojedla

Davor Brezinščak iz Splošne bolnišnice Celje je dejal, da so na njihovem ginekološko-porodniškem oddelku pred leti že uvedli izbiro med tremi meniji, kar je imelo po njegovem pozitivni psihološki učinek: "Pacientka si je izbrala obrok in ga na koncu tudi pojedla. Zaradi tega smo imeli manj pomij." Zaradi varčevanja in posledični zmanjšanja števila zaposlenih, so morali takšen sistem bolnišnične prehrane opustiti, je dodal. 

Marjeta Recek z direktorata je napovedala, bodo prihodnje leto v vseh bolnišnicah pregledali sistem prehranjevanja bolnikov. Poleg tega načrtujejo, da bi do leta 2025 v zdravstvene ekipe vključili dietetike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.