Zdravje > Prehrana
2205 ogledov

Veste, kaj je v vašem sladoledu?

vanilija sladoled Profimedias
Ob nakupu vanilijevega sladoleda bodite pozorni na aromo, ki je lahko pridobljena na različne načine.

"Če imate radi okus ali aromo vanilje, potem bodite posebej pozorni na navedbe o tem, katera vrsta vaniljeve arome je dodana med sestavine sladoleda," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Burbonska vanilija  | Avtor: Profimedias Profimedias
Proizvajalci lahko uporabijo več kombinacij različnih zvrsti vaniljeve arome. Najboljša je seveda tista, ki jo pridobijo iz prave vanilije, ki je sicer ena izmed najdražjih začimb. Aromo pridobivajo tudi iz drugih naravnih snovi in seveda sintetično.

Na deklaracijah vzorcev lahko preberemo različne navedbe o vaniljevi aromi. In kaj pomenijo?

"Mleti vaniljev strok, zrna vanilje". V sladoledu je dobesedno zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice. Ta je črna in ima najbolj intenzivno aromo.

"Naravna vaniljeva aroma". Vsebovati mora 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (po navadi je to alkoholni ekstrakt), pet odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi.

"Aroma burbonske vanilje". Narejena je iz burbonske sorte vanilje, ki raste na otokih Madagaskar, Reunion, Comoros in Mayotte, v strokovnih krogih pa velja za vrhunsko sorto vanilje.

"Naravna aroma, aroma, vaniljeva aroma". Ti izrazi pomenijo nedefinirano mešanico naravnih vaniljevih in sintetičnih arom.

 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 20:28 30.avgust 2017.

    nekatere firme po svetu se ukvarjajo z izdelavo umetnih okusov in arom, tukaj je že precej naštudirano kaj gre čez jezik in je okusno ali ni, pa čeprav te potem trebuh boli, ... to je tako kot kavčuk za gume, ...prikaži več kjer vidiš ene stare ate kako nastavljajo ločnke na drevesa, halo ... vse je sintetika, glavna surovina ja jasno nafta, ... da ne govorimo o farmaciji ... skratka skoraj vsak okus se da ustvarit kemično, brez problema

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 19:20 30.avgust 2017.

    Vaniliji je cena močno porasla zaradi izredno slabega vremena na Madagaskarju v preteklih mesecih. Trenutno je 220% višja kot lansko leto ta čas, zato mnogi goljufajo pri uporabi le-te. Opaziti je, da kar nekaj vrhunskih restavracij ne prodaja več sladoleda ...prikaži več z okusom vanilije. No, tiste ki dajo kaj nase, seveda.

Sorodne novice