Zdravje > Prehrana
128 ogledov

Za nekatere je lahko nevaren

avokado Shutterstock
Avokado je bogat vir številnih vitaminov in pomaga zvišati raven dobrega holesterola, prav to pa je za posameznike z redko gensko mutacijo lahko zelo nevarno.

Avokado je bogat vir vitaminov K in B5, vlaknin ter koristnih maščob, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami. Sadež pomaga zvišati raven dobrega holesterola v telesu. Gre za lipoproteine visoke gostote (HDL-C), ki jim nekateri pravijo tudi dobri holesterol, za katere velja, da zmanjšujejo tveganje za nastane srčno-žilnih bolezni. 

Posebna genetska mutacija

Raziskava Univerze v Cambridgu pa je pokazala, da ima holesterol HDL pri nekaterih ljudeh s posebno genetsko mutacijo ravno nasprotni učinek. Visoke ravni dobrega holesterola namreč pri teh posameznikih povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. 

Posamezniki z redko mutacijo v genu SCARB1, ki jo ima eden izmed 1.700 ljudi,  imajo nenavadno visoke ravni holesterola HDL in za 80 odstotkov povečano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Za njih je uživanje avokada naposled nevarno. 

"To je pomembno, saj smo vedno verjeli, da je dober holesterol povezan z nižjim tveganjem za srčne bolezni. To je ena izmed prvih študij, ki kažejo, da imajo nekateri ljudje, ki imajo visoke ravni dobrega holesterola, večje tveganje za nastanek bolezni srca, kar izziva naše ustaljeno modrost o tem, ali dobe holesterol ščiti ljudi pred boleznimi srca ali ne," je za BBC dejal član raziskovalne ekipe Adam Butterworth. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.