Zdravje > Prehrana
6173 ogledov

Začimba, ki vpliva na razvoj diabetesa pri odraslih

Prvič dokazano: 65-odstotkov večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Pretirano uživanje soli lahko poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni pri odraslih, pravijo raziskovalci. Nova študija univerze v Stockholmu, ki je zajela podatke nekaj tisoč Švedov, je pokazala za 65-odstotkov večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in to za za vsakih dodatnih 2,5 gramov soli na dan, kar je polovica čajne žličke. 

Otrok grize nohte Zdravje Kakšne so dnevne priporočene količine soli
Študijo so predstavili včeraj, na letnem kongresu Evropske zveze za preučevanje sladkorne bolezni (EASD) v Lizboni, kjer so raziskovalci prvič dokazali povezavo med diabetesom in soljo.

Ugotovili so, da povečan vnos soli vzpodbudi odpornost na inzulin oziroma inzulinsko rezistenco, kar povzroča diabetes tipa 2. Krivec za to bi lahko bila povečana telesna teža, ki je dokazano povezana tudi s soljo, neposrednega vzročno-posledičnega odnosa med soljo in diabetesom namreč raziskovalci niso ugotovili.

Zivljenje 11.11.13, diabetes, sladkorna bolezen, diagnostika, zdravje, foto: Shu | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Visok vnos soli povečuje tudi tveganje za razvoj latentnega avtoimunskega diabetesa pri odraslih, še sporočajo iz Lizbone. Gre za bolezen, kjer lasten imunski sistem človeka iz za enkrat še neznanih vzrokov napade in uniči celice beta Langerhansovih otočkov trebušne slinavke, ki izločajo inzulin. Bolezen se razvija zelo počasi.

Ugotovitve študije so lahko pomembne pri prizadevanjih za preprečevanje diabetesa pri odraslih, so zapisali raziskovalci v sporočilu za javnost EASD. Ugotovitve, predstavljene na kongresu se namreč obravnavajo kot predhodne, dokler niso objavljene v strokovno reviji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice