Zdravje > Prehrana
99 ogledov

Zakaj smo pred spanjem tako žejni?

postelja Profimedias
Zakaj nam pred spanjem tako prija požirek vode, čaja, kozarec mleka … Mnogo ljudi ima pred spanjem navado piti, čeprav niso dehidrirani.

Kanadska študija, ki je bila objavljena v reviji Nature je ugotavljala, zakaj smo mnogi pred spanjem žejni. Raziskavo so sicer naredili le na miškah, a bi lahko služila kot dobro pojasnilo, zakaj si pred spanjem zaželimo kozarca tekočine.

Strokovnjaki z Univerze McGill iz Montreala so že iz predhodnih raziskav vedeli, da miške pred spanjem več spijejo, čeprav niso dehidrirane. Da bi pojasnili pojav, ki je pogost tudi pri ljudeh, so miškam zevečer vzeli vodo. Ugotovili so, da so bile naslednje jutro mlace dehidrirane.

Iz tega sklepajo, da nam pitje pred spanjem preprečuje, da bi se v nočnih urah telo dehidriralo. Sklepajo, da obstaja nek biološki mehanizem, ki nas pred spanjem sili k pitju, čeprav smo dovolj hidrirani.

Vse je v možganih 

Strokovnjaki so predpostavljali, da je skupina nevronov hipotalamusa (suprachiasmatic nucleus), ki je pristojna za urejanje cirkadianega ritma, sposobna komunicirati z nevroni za žejo prek vazopresina. V raziskavi so nato dokazali, da se ob električni stimulaciji omenjene skupine nevronov hipotalamusa, sporostijo velike količine vazopresina. Nadaljna raziskava je dokazala, da vezopresin aktivira nevrone za žejo, ki sili miške, da pijejo pred spanjem. 

Preberite še:

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.