Zdravje > Aktualno
91 ogledov

Zaradi očitkov o dvojni kakovosti, EU v testiranja hrane s polic

Napolitanke in nutella V. L.
Na problematiko dvojne kakovosti prehranskih proizvodov pod eno blagovno znamko, opozorila države Višegrajske skupine. EU bo naročila testiranja.

Kot smo poročali, so voditelji držav Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške pozvali Evropsko komisijo, da sprejme ukrepe proti dvojne kakovosti hrane iste blagovne znamke v zahodnem in vzhodnem delu Evrope, saj po njihovem takšna"ponižuje in ustvarja dve kategoriji ljudi".

Preberite še:

Nekatere članice so zato v Bruslju že začele razpravo o tem, kako ukrepati, da ne bomo imeli v Evropi dvojne kakovosti živil in državljanov dveh razredov.

Slovaška je predstavila študijo o slabši kakovosti nekaterih izdelkov za njihovo državo, Madžarska je govorila o goljufijah in škandalu, Češka je predstavila primer čaja v plastenki, ki je dražji in slabši kot v zahodnih državah.

V razpravi je sodelovala tudi Slovenija, minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je povedal, da so članice že dosegle dogovor o testiranju na evropski ravni.

Izvedlo se bo "kartiranje" - pod enakimi pogoji se bodo vzorčili enaki ali podobni izdelki, nato se bo analiziralo, ali so res razlike med regijami, je pojasnil.

Slovenija: Argumenti niso verodostojni

Slovenija v tej razpravi po Židanovih besedah izpostavlja, da argumenti velikih evropskih proizvajalcev hrane, da imajo različne države različne okuse, niso verodostojni, ter poziva k transparentnemu označevanju za preprečitev zavajanja potrošnikov.

Če evropskega dogovora ne bi bilo, bi se vzhodnoevropske članice same dogovorile o modelu vzorčenja in obveščanja o razlikah v kakovosti, je še poudaril slovenski minister.

Evropska komisija se bo 16. marca sestala z mrežo zvez za zaščito potrošnikov, da se dogovorijo o vzorčenju, ki naj bi bilo končano do junija. Nato se bodo primerjali rezultati in dorekli ukrepi na podlagi obstoječega pravnega reda - direktive o nepoštenih poslovnih praksah.

Slovenija se je po Židanovih besedah s problemom verjetne dvojne kakovosti srečala leta 2010 na primeru medu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • dchello 11:57 07.marec 2017.

    Potem pa povprašajte še, čemu pri nas že desetletja pogosto prodajajo slabše tehnične izdelke, kot so televizije, radijski sprejemniki, računalniki ... Zakaj ne prodajajo enakih, kot na 'zahodu'?

  • AnzeSmolej 09:28 07.marec 2017.

    ne samo da JE razlika v kakovosti, so ti izdelki na zahodu/severu ponavadi CENEJŠI, ali pa kot je v primeru čokolade Milka: v SLO se prodaja tanka 80g tablica, drugje pa 100g seveda za isto ceno ali pa je celo ...prikaži več ceneje (v Avstriji). !!!!

  • Papaja Popi 08:13 07.marec 2017.

    Zato pri nas ne kupujemo Rame , že več kot 20 let pa tudi praškov in še mnogo stvari.