Zdravje > Prehrana
8754 ogledov

Zaradi te priljubljene diete večje tveganje za srčni infarkt

Srčni infarkt Profimedias
Po mnenju raziskovalcev keto dieta prinaša več škode kot koristi.

Dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob - keto dieta - je lahko povezana z višjimi ravnmi "slabega" holesterola in dvakrat višjim tveganjem  za kardiovaskularne bolezni, kot so zamašene arterije, srčni infarkti in kapi, je pokazala nova raziskava, ki jo povzema CNN.

"Naša študija je pokazala, da je redno uživanje diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob povezano s povečano ravnjo holesterola LDL ali 'slabega' holesterola in večjim tveganjem za bolezni srca," je povedala avtorica študije dr. Iulia Iatan s klinike "Zdravo srce" St. Pavla v Vancouvru.

Po mnenju raziskovalcev keto dieta prinaša več škode kot koristi.

V raziskavi so znanstveniki dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov opredelili kot dieto, pri kateri 45 odstotkov skupnih dnevnih kalorij prihaja iz maščob in 25 odstotkov iz ogljikovih hidratov. Študijo so predstavili na letnem znanstvenem srečanju Ameriškega združenja za kardiologijo."Raziskavo smo izvedli, ker smo videli, da imajo bolniki v naši kliniki za preprečevanje kardiovaskularnih bolezni hudo hiperholesterolemijo po tej dieti," je dejala Iatan.

Hiperholesterolemija ali visok holesterol poveča tveganje za srčni napad ali druge srčno-žilne dogodke. "To nas je privedlo do tega, da smo se spraševali o razmerju teh diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob na eni strani do ravni lipidov in bolezni srca in ožilja. O tem razmerju je malo podatkov," je dejala.

Znanstveniki so primerjali prehrano 305 ljudi, ki so jedli dieto z visoko vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s približno 1200 ljudmi, ki so imeli standardno prehrano. Pri raziskavi so uporabili so uporabili podatke o zdravju preiskovancev v Veliki Britaniji  za obdobje najmanj desetih let. Ugotovili so, da imajo ljudje na keto dieti višje ravni lipoproteina nizke gostote, znanega tudi kot LDL, holesterola in apolipoproteina B.

  • LDL pomeni lipoprotein nizke gostote. Če imate preveč holesterola, ki ga prenašajo lipoproteini z nizko gostoto, lahko začnejo odlagati holesterol na stene arterij. Povišan holesterol je eden od dejavnikov tveganja za bolezni srca, zato holesterol LDL velja za "slabega".
  • HDL pomeni liproprotein visoke gostote. Lipoproteinski holesterol visoke gostote ali HDL naj bi odstranjeval holesterol iz arterij in ga odnašal nazaj v jetra, kjer ga nato telo lahko izloči.
  • Apolipoprotein B je beljakovina, ki prekriva beljakovine holesterola LDL in je lahko boljši pokazatelj bližajoče se bolezni srca kot povišane ravni holesterola LDL.

Znanstveniki so še ugotovili, da je bil delež nasičenih maščob v skupnem vnosu maščob pri keto dieti višji in da je bilo zaužitih dvakrat več živalskih maščob (33 %) v primerjavi s tistimi v kontrolni skupini (16 %). 

"Po povprečno 11,8-letnem spremljanju in upoštevanjem zdrugih dejavnikov tveganja za bolezni srca, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost in kajenje, so imeli ljudje na ketonski dieti več kot dvakrat večje tveganje za večje srčno-žilne dogodke, kot so blokade v arterijah, ki jih je bilo treba odpreti s stenti, srčni infarkt, možganska kap in bolezen perifernih arterij," so ugotovili raziskovalci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • mph2 15:57 08.marec 2023.

    Bluzatorji lažnivi, veliko hidratov povzroča hiperinsulinemijo, ta pa nešteto bolezni, med drugim sladkorno, rake, cvd, možganske kapi, ... preko vnetja intime. Odstranitev hidratov (mimogrede, znanost ne pozna nobenih esencialnih hidratov, samo esencialne amino kisline in maščobne kisline) odpravi vse omenjeno ...prikaži več in je to preventiva. Zadeve so tudi enostavno merljive z laboratorijem in pri jetrih z uz, čisto vsi vnetni in rizik parametri gredo drastično dol. Si lahko mislim, kdo je to financiral.

  • Kmodri 16:30 06.marec 2023.

    Na prvi pogled že tako izgleda!

  • Avatar pantani
    pantani 14:27 06.marec 2023.

    Sedaj iščejo 101 način,da prikrijejo povečanje srčnih bolnikov zaradi kovid cepiv!!!