Zdravje > Prehrana
348 ogledov

Zastrupitev s sladoledom je lahko usodna

ženska, sladoled Boštjan Tacol
Sladoled je občutljivo živilo, zato je potrebno paziti na njegovo varno uporabo.

"Sladoled je občutljivo živilo, ki je pogosto vzrok črevesnih težav pri ljudeh, zato zahteva posebne pogoje shranjevanja in higiensko ravnanje," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. "Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna."

Tipični znaki zastrupitve

Bakterije v sladoledih in zamrznjenih desertih, ki največkrat povzročajo okužbe ali zastrupitve so : Salmonella, Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. "Zastrupitev s sladoledom je lahko resna, včasih celo usodna," opozarjajo. "Tipični znaki zastrupitve, ki se lahko pojavijo že nekaj ur po zaužitju sladoleda, so: slabost, bruhanje, tope bolečine v trebuhu, driska in glavobol."

Da bi se izognili okužbi ali zastrupitvi s sladoledom priporočajo, da je sladoled zadnje živilo, ki ga položite v nakupovalno košarico, preden odidete domov, preverite roku uporabe in kupite le ustrezno hlajen sladoled, ki je na dotik trd in zamrznjen. "Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi," opozarjajo. Ta transport domov je sladoled dobro shraniti v izolirne vrečke oz. torbe s hladilnimi vložki.

Odtajanega ne zamrzujte več

Sladoled doma shranjujemo v zamrzovalniku, pri čemer pazimo, da odtajanega sladoleda ponovno ne zamrzujemo. "Sladoled shranjujemo v originalni embalaži in ga ne prestavljamo iz ene embalaže (škatle) v drugo," svetujejo na NIJZ. "Pri serviranju uporabljamo čist pribor in upoštevamo druga pravila osebne higiene, predvsem higieno rok, ter uporabljamo le sladoled, ki ima veljaven rok uporabe."

Ko kupujemo sladoled na kepice, pazimo, da prodajalec upošteva pravila osebne higiene. "Priporočamo, da se sladoleda v hladilni vitrini ne krasi s sadjem ali drugimi dekoracijami, ki so lahko vir mikroorganizmov ali drugega onesnaženja," svetujejo na NIJZ. "Za porcioniranje naj se uporablja le čist pribor in zajemalke za sladoled, ki se jih pred vsako uporabo sproti spira pod hladno tekočo vodo ali shranjuje med porcioniranjem  v posodi s stalnim dotokom čiste sveže vode."

Najboljša je uporaba lopatk za en okus

Mokrih zajemalk za sladoled se nikoli ne otresa ob gobe ali krpe, ki so idealno gojišče za razvoj mikroorganizmov, poudarjajo na NIJZ in za porcioniranje sladoleda priporočajo uporabo plastičnih lopatk, ki se ločeno uporabljajo za vsako vrsto sladoleda.

Kornete je potrebno shranjevati v plastičnih tulcih, da ne pride do zunanjega onesnaženja, poleg njih pa se lahko uporabljajo tudi posodice, papirnati ali plastični lončki za enkratno uporabo in servirne steklene posodice, ki so čiste. Prodajalec se korneta ne sme dotikati z golo roko, ampak ga predhodno ovije s papirnato servieto.

Sladoleda v banjicah v hladilni vitrini se ne sme nikoli  dopolnjevati s svežim sladoledom, temveč se banjico vedno zamenja  v celoti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.