Zdravje > Prehrana
62 ogledov

Zato je dobro jesti špinačo, ohrovt in regrat

Možgani Alzheimerjeva bolezen Profimedias
Temno zelena zelenjava vsebuje lutein, ki prispevka k ohranjanju možganov, ko se staramo.

Pigment lutein, ki se nahaja v temno zeleni zelenjavi, prispeva k ohranjanju kognitivnih sposobnostih in k mentalni ostrini, ko se možgani starajo, je pokazala raziskava Univerze v Illinoisu. 

Lutein je del skupine naravno prisotnih rastlinskih pigmentov, znanih kot karotenoidi. Izmed vseh živil imajo ohrovt, špinača in regrat najvišje vsebnosti luteina, vendar je karotenoide mogoče najti tudi v rumenjakih, določnih začimbah ter križnicah, kot so brokoli, cvetača in brstični ohrovt. 

špinača | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Nakopiči se v možganih

"Kot nevrozaščitno hranilo, lahko lutein podpira strukturo in delovanje v živčnih membranah in podpira kognitivno delovanje, ki je od njih odvisno," je za The Huffington Post dejala vodja raziskave Marta Zamroziewicz

Potem ko ga zaužijemo, se lutein skladišči v možganih, kjer ima nevrozaščitno vlogo. Hranilo naj bi bilo nakopičeno v možganih celo življenje in naj bi prispevalo k vseživljenjskemu zdravju možganov.

V raziskavi je sodelovalo 122 zdravih prostovoljcev, starih od 65 do 75 let. Sodelujoči so reševali test, kjer so morali uporabiti znanje in veščine, ki so jih pridobili v življenju. Rezultate posameznikov so nato raziskovalci primerjali z ravnjo luteina v njihovi krivi. Moški in ženske, ki so imeli višje ravni luetina, so se odrezali bolje, imeli pa so tudi bolj razvite dele možganov, ki igrajo pomembno vlogo pri spominskem kodiranju in priklicu informacij.

Komentarjev 3
  • korli 18:12 08.januar 2017.

    v hlevu trije prasci,jest bom pa travo žrl,bedaki jedni ,od tekoče zelenjave je pa tabulš cviček

  • Gigiiinjo 12:43 08.januar 2017.

    dejansko. kaj je point tvojega komentarja? res me zanima. Mislim, ali gojiš sam zelenjavo ali si pa kupiš - ješ jo lahko brez da se paseš. Potem pa še neupravičeno žališ. umiri malo kompleks večvrednosti :)

  • Dare Dado 11:08 08.januar 2017.

    najboljš da se pasem ko krava na pašniku, cepci