Zdravje > Prehrana
924 ogledov

Zato nam ob kavi paše sladko

Kava Profimedias
Obstaja povsem racionalna oziroma znanstvena razlaga.

Kava in sladica v vseh oblikah – od krofov do mafinov – je ena izmed najbolj priljubljenih kombinacij. Da ne gre le za stvar navade in da za priljubljenost te kombinacije obstaja povsem racionalna oziroma znanstvena razlaga, pa je pokazala študija, objavljena v reviji Journal of Food Science.

kava napitek bela kava | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Raziskovalci so ugotovili, da kofein spremeni občutek za zaznavanje sladkosti, zaradi česar imate po skodelici kave večjo željo po sladkorju, kot bi jo imeli sicer, saj se vam zdijo stvari manj sladke kot so v resnici.

Sodelujoče v eksperimentu, so raziskovalci razdelili v dve skupini. Prvim so dali brezkofeinsko, drugim pa običajno kavo. Člane obeh skupin so prosili, naj kavi dodajo sladkor in ocenijo, kako sladek je napitek.

Posamezniki, ki so pili kavo s kofeinom, so svoj napitek ocenili kot manj sladkega od tistih, ki so dobili brezkofeinsko kavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.