Zdravje > Prehrana
195 ogledov

Zdravilo za številne tegobe: Kopriva

Če koprive nabirate sami, pazite, da nabirate tiste, ki rastejo na sončni strani Žurnal24 main
Zapisi o zdravilnih učinkih navadne koprive segajo že v prvo stoletje našega stetla. Pogosto jo priporočajo slabokrvnim, koristna pa je še na številnih drugih področjih, med drugim jo priporočajo tudi za lepše lase.

Kopriva je izjemen dar narave, odlično naravno zdravilo. V starodavnih zapisih, ki so se ohranili iz prvega stoletja našega štetja, je zapisano, da so koprivo priporočali pri slabostih in za čiščenje organizma. Danes koprivo med drugim priporočajo tudi pri vse bolj priljubljenih pomladnih detoksikacijah organizma, kot se bolj "moderno" reče čiščenju.

Kopriva vsebuje velike količine rudninskih snovi, zlasti železa, pa tudi acetilholin, metanojsko (mravljinčno) kislino, histamin, vitamine, klorofil, encime in snovi, ki znižujejo količino krvnega sladkorja.

Uporaba in zdravilnost: listi se uporabljajo za spodbujanje celotne telesne presnove. Tako so pomembna sestavina mnogih čajnih mešanic za zdravljenje protina in revmatskih obolenj ter žolčnih in jetrnih težav. Koprivni listi so tudi sestavni del v čajih za spomladanske ali jesenske čistilne kure. Tudi sami dajo okusen zdravilen čaj, ki pospešuje izločanje seča, uporaben pa je tudi pri težavah s prostato.

Za lase in kožo

Tudi zunanja uporaba ima številne namene in koristi. Odlične so za nego las, predvsem temnih, ki jim lepo poudarijo barvo. V ta namen jih poparimo, nato pa s tem pripravkom po umivanju glave izperemo lasišče in po tem las ne izpiramo. Takšna uporaba pomaga tudi proti prhljaju in redkih ter oslabelih laseh.

Koprivin poparek je odličen tonik za obraz. Pri zoženih žilah in krčih v različnih delih telesa, ki kažejo na motnje v krvnem obtoku, pomaga koprivna kopel, kopriva pa se uporablja tudi za spiranje hemeroidov.

Blagodejno deluje tudi revmatikom, ker pospešujejo izločanje seča jo priporočajo tudi tistim, ki imajo težave s prostato. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.