Zdravje > Prehrana
1103 ogledov

Znanstveniki: To so učinki napitka, ki vam lahko reši življenje

Za mnoge nič kaj okusen, vendar vsebuje številne zdravilne snovi...

Paradižnikov sok je kot kaže več kot odličen za naše zdravje, saj vsebuje neverjetno veliko število telesu prijaznih sestavin, ki ob rednem vsakodnevnem pitju prinesejo dolgoročne pozitivne rezultate.

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Food Science & Nutrition, je pitje nesoljenega paradižnikovega soka odlično orožje za preprečevanje razvoja srčnih obolenj.

Japonski strokovnjaki so ugotovili, da redno pitje nesoljenega pijače iz svežih paradižnikov znižuje krvni tlak in slab LDL holesterol, ki kot znano škoduje našim žilam.

V raziskavi je sodelovali 184 moških in 297 žensk s povišanim krvnim tlakom. Sodelujoči Japonci so lahko v enem letu zaužili toliko paradižnikovega soka, kot so si ga zaželeli.

paradižnikov sok paradižnikov sok Magazin Zakaj je paradižnikov sok na letalu tako priljubljen?

Ob koncu študije se je krvni tlak pri 94 udeležencih z nezdravljeno prehiperno hipertenzijo znatno znižal: sistolični krvni tlak se je znižal s povprečno 141,2 na 137,0 mmHg, diastolični krvni tlak pa s 83,3 na 80,9 mmHg, so zapisali.

Vrednosti LDL holesterola pri 125 udeležencih z visokim holesterolom so se znižale s povprečno 155,0 na 149,9 mg / dL. Ti koristni učinki so bili podobni pri moških in ženskah ter med različnimi starostnimi skupinami, povzema povzema spletni portal sciencedaily. 

Pod drobnogledom zdravnikov

Da je paradižnikov sok precej pod drobnogledom zdravnikov, dokazuje manjha kontrolni študija raziskovalcev iz bolnišnice St. Michael's Hospital v Torontu in tamkajšnje univerze, objavljena pa je bila v strokovni reviji Osteoporosis International.

Osredotočili so se na likopen, ki sodi med najmočnejše naravne antioksidante, njegov najbogatejši vir pa je rdeči paradižnik. V tej raziskavi piše, da naj bi že dva kozarca paradižnikovega soka okrepila kosti in zmanjšala tveganje za osteoporozo.

V raziskavi je sodelovalo 60 žensk, starih od 50 do 60 let. Mesec dni pred začetkom študije so se ženske odpovedale z likopenom bogati hrani, nato so raziskovalci analizirali njihove krvne vzorce in jih razvrstili v štiri skupine. Prva skupina je s pitjem navadnega paradižnikovega soka zaužila 15 mg likopena na dan, druga skupina je likopen prejemala z uživanjem obogatenega paradižnikovega soka (35 mg), tretja je dobivala kapsule s 15 mg likopena, četrta pa placebo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice