Zdravje
1335 ogledov

Prelagajo operacije. Zakaj?

Operacija Profimedias
Zakaj pacienti niso dočakali operativnih posegov?

V splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici so zaradi pomanjkanja medicinskih sester prestavili 30 operacij. Kot je povedal ortopedski kirurg in predstojnik kirurškega oddelka v šempetrski bolnišnici Danijel Bešič Loredan, gre sicer za nenujne operacije.

"Tu gre samo za časovni zamik zaradi varnosti, nihče ne bo prikrajšan. Odjavili smo najmanjše možno število ljudi in takoj bodo operirani vsi, ko se vse postavi na svoje mesto, da bo zdravstvena nega dovolj močna in da bo lahko oddelek na polno delal," je povedal Bešič Loredan.

Na kirurškem oddelku primanjkuje toliko srednjih medicinskih sester, da lahko zapolnijo 20 postelj namesto 30, kolikor jih imajo na oddelku, je še povedal.

Potrebni takojšnji ukrepi

Stanje je še vedno obvladljivo, je za STA dejal predsednik sindikalne enote Sindikata delavcev zdravstvene nege v šempetrski bolnišnici Dalibor Palič, a so potrebni takojšnji ukrepi. "Stanje je sicer že kronično, vendar je prišlo do kritične meje in so začele medicinske sestre množično odhajati," je pojasnil.

Med letoma 2013 in 2018 je v šempetrski bolnišnici dalo odpoved 142 medicinskih sester ali tehnikov. Po trenutnih ocenah jih primanjkuje 35; 25 bi jih zaposlili za nedoločen, deset pa za določen čas.

Palič je poudaril še, da so iz bolnišnice odšle medicinske sestre in tehniki z dolgoletnimi izkušnjami, težko pa bodo brez popravljenih razmer privabili take tudi nazaj. Mlade delavke, ki so ravnokar zaključile izobraževanje, pa bo treba še marsikaj naučiti, da bodo lahko enakovredno nadomestile manjkajoče strokovne delavke.

bolnišnica zdravstveni dom Pretresljivo Zdravje Zapis 26-letne medicinske sestre, ki kroži po Sloveniji

Izgorelost

Ne le plačo, urediti bo treba tudi druge pogoje, saj so medicinske sestre zdaj tako zelo obremenjene, da si težko privoščijo dopuste in so zaradi preobilice dela že popolnoma izgorele.

Vodstvo bolnišnice bo o problematiki pomanjkanja kadra v zdravstveni negi spregovorilo v torek na novinarski konferenci.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.