Zdravje
5149 ogledov

Prelom pri cepljenju bomo dosegli, ko bo mogoča izbira

bolnica v čakalnici bolnica v čakalnici
Potem bo treba le še delati na motivaciji in ozaveščenju.

Specialist klinične mikrobiologije in imunologije Alojz Ihan je v sinočnji oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da stroka podpira možnost izbire cepiva proti SARS-CoV-2 bolezni. 

"Tega si želimo. Najbolje bi bilo, da bi ljudje lahko izbirali. Upam, da bo cepiv kmalu dovolj in potem bo treba le še čim več narediti na ozaveščanju ljud, da se gredo cepit. Njim pa se prepusti, katero cepivo bodo izbrali, z medicinskega stališča je to povsem vseeno."

Družba Valicon je v četrtek objavila rezultate raziskave #Novanormalnost, v kateri je pri zadnji meritvi pri nas izmerila doslej najvišjo realizirano in izraženo namero za cepljenje proti covidu-19, ki se je zelo približala 60 odstotkom. Možnost izbire cepiva bi jo dvignila proti 70 odstotkom. Trend je v zadnjem mesecu pozitiven.

Cepljenje Zdravje Z drugim odmerkom Astrazenece nima smisla hiteti

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju | Avtor: Zdravstveni dom Kranj Cepilna mesta v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj. Zdravstveni dom Kranj

Ihan je ob tem pojasnil, da s cepljenjem pred jesenjo in zimo ne bomo mogli doseči kolektivne imunosti, virus bo v populaciji še vedno krožil. "Bistveno pa je, da ljudje ne gredo v bolnišnice. In v bolnišnice ne gredo, če so cepljeni. Doseči moramo tisti recept, kot so ga že Izraelci, ki imajo skoraj stoodstotno cepljeno populacijo nad 45 letom starosti in zato tam opažajo, da v bolnišnicah ni več necepljenih ljudi."

Po Ihanovih besedah ni problem, če pustimo epidemijo "nekih lažjih prehladnih bolezni, ki jih bo SARS-CoV-2 povzročal." Glavno je, da ljudje ne bodo resno zbolevali in umirali. 

Alojz Ihan Zdravje Ihan o izjemnem imunskem odzivu te skupine cepljenih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • evelux 16:16 22.maj 2021.

    zato tam opažajo, da v bolnišnicah ni več necepljenih ljudi." ja valjda, če so po bolnišnicah samo še cepljeni...... zdravi ljudje ne potrebujejo bolnišnice.....

  • Beverly_Floyd 13:38 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • mojca710 12:34 22.maj 2021.

    Profesor doktor Alojz Ihan doktor medicine. In potem JZekspert, Borut_Bavarski, Janez_53 pa zmaga.