Zdravje
10683 ogledov

Preplah v ljubljanskem vrtcu, preventivno dajali antibiotike

Vrtec
Triletnik, ki obiskuje ljubljanski vrtec, je zbolel za nevarnim meningokoknim meningitisom.

Komercialna televizija Planet TV je poročala, da je triletni otrok, ki obiskuje Vrtec Pedenjped v Ljubljani, zbolel za meningitisom. 

"V vrtcu imamo protokol, kaj storiti ob določenih boleznih, tako da so bili ukrepi hitrejši," je za televizijo povedala ravnateljica vrtca Marjana Zupančič. Po seznanitvi z okužbo so bili zaposleni in otroci pozvani, da pridejo po odmerek antibiotika.

Dodajajo, da je vrtec zaradi možnosti nadaljnjih okužb s pomočjo strokovnjakov razkužil vse prostore, igrače in ležišča. Nekateri otroci so preventivno ostali tudi doma. 

Otrok, ki je zbolel za meningitisom, se že počuti bolje in tudi vrtec normalno deluje. 

Dve leti nazaj umrl dvoletnik iz Mežice

Meningokokni meningitis je gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča meningokok. Zaradi okužbe z njim je leta 2016 pri nas umrl dvoletnik iz Mežice. 

rešilec zdrav dveletnik Slovenija Dveletni Anej zaradi okužbe z meningokoknim meningitisom umrl v enem dnevu Hrvaško reševalno vozilo Okužba Zdravje 11-letnica umrla zaradi okužbe z meningokoko

Neisseria meningitidis | Avtor: Profimedia Profimedia

Čas od okužbe do izbruha bolezni je dva do deset dni, običajno tri do štiri dni. V tem času prodrejo meningokoki v kri in krožijo po telesu, lahko pa se naselijo tudi v možganskih ovojnicah, kjer povzročijo gnojno vnetje. 

Mlajši otroci najprej tožijo zaradi močnih bolečin v nogah in zelo slabega počutja. Šest ur po pojavu prvih simptomov se pojavijo izpuščajo in to je znak za alarm.

Hiter potek bolezni

Bolezen se običajno zelo hitro začne, bolniku se lahko stanje zelo poslabša v nekaj urah. "Temperatura zelo naglo naraste do 39 stopinj in več, prisoten je močan glavobol, bruhanje, trd vrat in mrzlica," navajajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Včasih je bolnik že po nekaj urah nezavesten. Na koži se lahko pojavi izpuščaj v obliki drobnih podkožnih krvavitev."

Prenos povzročitelja je kapljičen, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju, kašljanju, ko kapljice prepotujejo razdaljo do enega metra. Zato so za prenos najbolj nevarni zelo tesni, dolgo časa trajajoči stiki z bolnikom."

Posebno huda oblika je meningokokna sepsa, ki se začne zelo hitro, bolnikovo stanje se slabša iz ure v uro. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki.

Zaščita s cepljenjem

Proti bolezni se je možno zaščititi s cepljenjem. Cepljenje je v Sloveniji, tako kot drugje po Evropi, samoplačniško, del rednega programa pa je v Veliki Britaniji. Priporočajo ga osebam, pri katerih je tveganje za pojav meningokoknega meningitisa večje ter potnikom v endemična področja.

Cepljenje proti meningokoku | Avtor: Profimedia Profimedia

Med področja, za katere priporočajo cepljenje spadajo predeli podsaharske Afrike, Savdska Arabija in Nepal, zlasti če se potniki tam zadržujejo daljši čas in imajo tesnejše stike z domačini in osebam z določeno motnjo v delovanju imunskega sistema. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.