Zdravje
2682 ogledov

Preventivno jemanje aspirinov vam lahko reši življenje

Jemanje tablet. Shutterstock
Znanstveniki priporočajo vsakodnevno jemanje aspirina in ob tem svetujejo previdnost.

Vsakodnevno in dolgoročno jemanje aspirina lahko zmanjša tveganje za infarkt, možgansko kap in nastanek raka na debelem črevesu, ugotavljajo svetovalci ameriške zvezne vlade (USPST).

Priporočila in raziskave so  omenjeni strokovnjaki obelodanili v teh dneh, tudi v ameriški medicinski reviji Annals of Internal Medicine, navaja EPA. 

Največjo korist od preventivnega jemanja aspirina so omenjeni raziskovalci zaznali pri osebah starih od 50 do 69 let. Po njihovem priporočilu naj bi oseba v naslednjih desetih letih preventivno vzela od 70 do 80 miligramov aspirina na dan.

Jemljejo ga naj le tisti s povečanim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki pa ne smejo biti biti nagnjeni k notranjim krvavitvam, opozarjajo.

Strokovnjaki svetujejo previdnost

Raziskovalci so namreč opozorili tudi na slabe strani vsakodnevnega jemanja aspirina in svetovali previdnost.

Potencialni stranski učinki jemanja aspirina so namreč krvavitev prebavnega trakta, ki je lahko v manjšem številu pri starejših osebah tudi usodna.  

Preventivno jemanje aspirina je priporočljivo le za le tiste s povečanim tveganjem srčno žilnih bolezni. Najpomembnejši dejavniki tveganja pa so: visok krvni tlak (nad 140/90), zvišana raven holesterola, (nad 3 mmol/l), kajenje, sladkorna bolezen (glukoza 6,1 mmol/l na tešče), bolezni srca v družini, telesna nedejavnost in čezmerno uživanje alkohola.   

 
Komentarjev 2
  • freya14577 09:58 15.april 2016.

    Če priporočajo Američani , potem definitivno koristno in dobro za nas. NOT!

  • mph 12:48 14.april 2016.

    Ja, ja, ... ali pa povzroči smrtonosne krvavitve, anafilakso, ... itn itn. Aspirin ni bonbon, pa če si proizvajalci še tako tega želijo.