Zdravje
17988 ogledov

Pri teh ljudeh novi koronavirus dvakrat bolj smrtonosen

Koronavirus v Franciji Epa
Nevarnost za smrt v primeru okužbe z novim koronavirusom je pri ljudeh, ki trpijo za povišanim krvnim tlakom, dvakrat višja, kaže nova študija, objavljena v petek.

Eden od vodij študije, primarij Fei Li, kardiolog v bolnišnici Xijing u Xianu na Kitajskem je ob objavljenih rezultatih nove študije izpostavil, da je pomembno, da se ljudje, ki trpijo za hipertenzijo, zavedajo, da so v rizični skupini v primeru okužbe z novim koronavirusom.

Tveganje je še višje pri pacientih, ki so prenehali s terapijo zaradi povišanega krvnega pritiska v primeru okužbe, kot pri tistih, ki so tudi po okužbi nadaljevali z jemanjem zdravil zaradi pritiska, piše v študiji, ki so jo objavili tudi v medicinskem časopisu European Heart Journal.

V študiji so kitajski in irski znanstveniki retroaktivno analizirali podatke skoraj 2900 pacientov, hospitaliziranih med 5. februarjem in 15. marcem v bolnišnici Huo Shen Shan v Wuhanu,, začetni točki pandemije novega koronavirusa, poročata agenciji AFP in Reuters.

Skoraj 30 odstotkov hospitaliziranih ljudi je imelo povišan krvni pritisk. Od tega jih je 4 odstotke umrlo. Po drugi strani je med okuženimi, ki niso trpeli zaradi povišanega krvnega pritiska, umrlo 1,1 odstotka pacientov.

Po opravljeni analizi podatkov znanstveniki opozarjajo, da je tveganje za smrt zaradi novega koronavirusa pri pacientih, ki trpijo zaradi povišanega krvnega pritiska dvakrat višja kot pri ostalih bolnikih.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Svet Ste mislili, da je virus izginil? Pa kaj še! Kar preberite!

Avtorji sicer opozarjajo na majhno število okuženih, ki jih je zajela študija in da so potrebne dodatne analize, kljub temu pa opozarjajo, da ljudje s hipertenzijo tudi v primeru bolezni covid-19 vsekakor nadaljujejo z jemanjem zdravil zoper povišan krvni pritisk.  
 
Rezultati poleg tega odpirajo vrata za možne razprave glede tega, ali bi lahko določena vrsta zdravil zoper povišan krvi pritisk pomagala tudi kot terapija v primeru bolezni covid-19, je v uvodniku članka v omenjenem zdravstvenem časopisu izpostavil dr. Luis Ruilope iz Madrida.

Koronavirus, Brazilija Pandemija Zdravje Kakšne strašljive številke! in nič ne kaže, da bo kmalu konec!

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3