Zdravje
6412 ogledov

Prividi pri desetini novopečenih staršev

Dojenček Profimedia
Izgubljene imajo ure in ure spanja ...

Čeprav potrebujejo dojenčki veliko spanja, je ta pogosto nereden in s prekinitvami, zato so novopečeni starši toliko bolj utrujeni in neprespani.

Novorojenčki sodeč po statistiki spijo približno 18 ur na dan, običajno v štiriurnih intervalih. Dojenčki med četrtim in šestim mesecem naj bi že razlikovali med dnevom in nočjo, zato mnogi že prespijo velik del noči. Med šestim in dvanajstim mesecem pa naj bi prespali že noč, ponoči spijo v povprečju enajst ur, imajo pa tudi tri do dva dnevna krajša spanca.

Čeprav so zgornje številke kar mamljive in bi se ob takšnih številkah odrasla oseba zlahka naspala, je realnost drugačna. Mnogi dojenčki težko zaspijo in se starši trudijo z dolgim uspavanjem, številni se veliko zbujajo tudi ponoči. Prav zato ne čudijo rezultati raziskave podjetja Simba, ki so kar zastrašujoči. 

Sanje Intervju Zdravje Psihoanalitična psihoterapevtka o pomenu sanj Klara Leben Intervju Slovenija "Pri meni so se težave začele pojavljati pri 19-ih"

Dojenček | Avtor: Profimedia Profimedia

Starši v prvem letu po rojstvu otroka v povprečju na noč spijo le štiri ure in 44 minut, je pokazala raziskava, ki jo jo naročilo tehnološko podjetje Simba. V prvih 12 mesecih otrokovega življenja matere in očetje spijo 59 odstotkov manj, kot je priporočena dolžina spanca na noč - osem ur. To po izsledkih raziskovalcev pomeni 50 izgubljenih noči spanja v enem letu.

Spanec ni le nujen telesni počitek, ampak veliko več. Kakovost spanca je povezana z našim spominom, koncentracijo, počutjem, produktivnostjo, spanje vpliva na naš živčni sistem, raven hormonov, apetit, pomanjkanje spanca poveča tveganje za številne bolezni. V obdobju večjih duševnih in telesnih obremenitev, kot je trenutna epidemija, moramo spanju nameniti še posebno skrb, saj ima pomembno vlogo tudi pri krepitvi imunske odpornosti. Zato je naša nova misija na Žurnalovi rubriki Glas generacije: “Z boljšim spancem do boljšega jutri” . Projektu lahko sledite TUKAJ.

In koliko časa za uspavanje

V povprečju starš uspavanju otroka na dan nameni 54 minut. Študija je ugotovila tudi, da lahko pomanjkanje spanca negativno vpliva na odnose, saj se dojenček v povprečju zbudi trikrat na noč. Dve tretjini respondentov naposled verjame, da je bilo prav pomanjkanje spanca vzrok, da so se s svojim partnerjem sporekli.

23 odstotkov vprašanih je dejalo, da so se zaradi kratkih noči v prvem letu po rojstvu otroka včasih obnašali "rahlo nenavadno". Zaradi utrujenosti in premalo spanca jih je dobra desetina imela privide, skoraj polovici pa se je zgodilo, da so sredi stavka pozabili, o čem govorijo.

Ob pogledu nazaj na prvo leto otrokovega življenja, je bilo 60 odstotkov staršev presenečenih, da so lahko tako dobro opravili svoje delo. Tretjina pa jih je dejala, da je v prvih mesecih otrokovega življenja toplo mleko najboljša rešitev, da otrok zaspi, je še pokazala raziskava.

 

anja.scuka@zurnal24.si