Slovenija
13 ogledov

Prvo alkoholno pijačo spijejo do svojega 10. leta

maturanti alkohol Žurnal24 main
Kar štiri petine slovenskih 15-letnikov je že poskusilo ali pilo alkoholne pijače, 40 odstotkov se jih z alkoholom sreča že pred 13. letom, kaže zadnja raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prvo alkoholno pijačo otroci najpogosteje spijejo do svojega 10. leta, največkrat v domačem okolju.

Razlogov, zakaj mladi posegajo po alkoholu, je več in se med seboj prepletajo, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Med najpomembnejšima izpostavlja toleranten odnos slovenske družbe do alkohola in veliko dostopnost alkohola.

Približno vsak sedmi 15-letnik pije alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko in skoraj tretjina 15-letnikov je že bila opita vsaj dvakrat v življenju, izpostavljajo na NIJZ.

Podatki raziskave kažejo tudi na nekatere razlike med spoloma. Med 15-letniki, ki pijejo vsaj enkrat tedensko, je več fantov kot deklet, podobno je tudi pri 13-letnikih, kjer sta pitje alkohola in opijanje pogostejša med fanti.

Razlike med spoloma se pri opijanju manjšajo

pitje alkohol popivanje | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"Razlike med spoloma v pivskem vedenju se v zadnjih letih manjšajo in pričakujemo lahko, da se bodo v prihodnosti še bolj zmanjševale - medtem ko odstotek fantov, ki se opijajo, pada, pa pri dekletih ostaja enak. Iz drugih raziskav zaznavamo tudi naraščanje števila mladih žensk v starosti od 25 do 34 let, ki se pogosto opijajo," so zapisali na inštitutu.

Podobno ugotavljajo tudi v drugih srednjeevropskih in vzhodnoevropskih državah.

Nekateri raziskovalci to pripisujejo vse večjemu osamosvajanju in avtonomnosti žensk v teh državah. Raziskave tudi kažejo, da višja kot je pozicija žensk v družbi, manjše so razlike med spoloma v načinu pitja alkohola.

Kot možen razlog navajajo tudi neodgovoren način oglaševanja alkohola, ki je intenzivno usmerjeno v mlade, predvsem pa v dekleta, ki naj bi bila samo v revijah za štirikrat bolj izpostavljena oglasom kot fantje.

Mladoletni nimajo težav z nakupom alkohola

Raziskave kažejo, da kljub zakonski prepovedi prodaje alkohola mladoletnim osebam mladi v večini primerov nimajo težav z nakupom alkoholnih pijač v trgovini ali lokalu.

zivljenje 17.09.13. alkohol, alkoholizem, mladi, mladoletniki, foto: shutterstoc | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Razlogi so tudi v značilnostih razvojnega obdobja adolescence, ko mladi potrjujejo svojo identiteto tudi s preizkušanjem novih reči in ko možgani mladostnikov še dozorevajo.

Na pitje mladih vplivajo še njihovo precenjevanje števila vrstnikov, ki redno pijejo alkohol, želja po pripadnosti vrstniškim skupinam, permisiven odnos staršev do pitja svojih otrok, neustvarjalno in neaktivno preživljanje prostega časa mladostnikov ter pozitivna pričakovanja v zvezi s pitjem alkohola, ki jih spodbuja tudi neodgovorno oglaševanje alkoholnih pijač, so še dodali na inštitutu.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • h3o 15:21 14.januar 2016.

    ej, saj nismo muslimani. pijemo ga radi! ej saj nismo muslimani, pijemo ga radi!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:52 14.januar 2016.

    Alkohol ubija. Slovenijo. Ker tisti ki bi moral najbolj mislt pa bit aktivni ne hodjo volt, potem pa država leze kamor pač leze. Ampak ja še vedno pa če jih boš vprašal se bojo pa pritoževal. Pa čeprav sami niti ...prikaži več koraka niso naredil za to da bi bilo kej v državi boljš.

  • gornik 19:13 13.januar 2016.

    Evo tovariši, to je bodočnost Slovenske mladine , kar poglejte si zgornjo sliko. Tile vas ne bodo volili niti proti vam, imate že zagotovljen rezutat.