Zdravje
370 ogledov

Psihologinja svetuje, kako preživeti božično-novoletne praznike

Andreja Poljanec STA
"Lažje je speči potico in skuhati čaj, če to počnemo že vrsto let, kot poiskati nove načine izražanja ljubezni in topline."

"Upam, da ste v obdobju, ko nam ne preostane drugega, kot razvijati novosti, že iznašli kaj takega, na kar boste dolgo ponosni," je na tiskovni konferenci pred pričetkom božično novoletnih praznikov dejala psihologinja dr. Andreja Poljanec. "Mnogi si pred poroko komaj znajo skuhati makarone in ocvreti jajce, sedaj pa najstniki v karanteni dobivajo desetke pri gospodinjstvu, starši pa si zaslužijo diplome iz pedagoške fakultete."

Poudarila je, da smo pred negotovimi časi, ko ne vemo, kaj nas čaka in kdaj se bo "novi veter" epidemije umiril, zato se lovimo v iskanju ravnotežja in smeri. "Ne vemo, kam naj usmerimo jadra, saj so rituali, obredi in tradicionalna doživetja še posebej med prazniki naša sidrišča," je dejala Poljančeva. "Letos nas puščajo na cedilu. Smo v fazi beganja, tudi žalovanja in pogrešanja tega, kar nam letos ni dano - obredi in rituali nas povezujejo, pomirjajo, so nam domači in nam vzbujajo občutek pripadnosti."

"Zaradi doživljanja izgub navad in pogrešanja ljubljenih oseb nas kar hitro navaja občutek brezvolje, oblegajo nas temačni misli, da je vse skupaj brezzzveze in da to ne bodo nobeni prazniki. Počutimo se, da izgubljamo nekaj pomembnega, saj je porušena oblika, ki nam je zagotavljala občutek domačnosti, kar nas pomirja."

Epidemija pa ne pomeni, da se moramo smislu božično-novoletnih praznikov odpovedati. "To je obdobje, ki je namenjeno hvaležnosti, umirjanju, izkazovanju pozornosti drugim," je poudarila psihologinja. "Imamo proste dneve, izkoristimo jih na nov način, epidemija bo minila, prazniki pa bodo v nas ostali zapisani kot tragedija, tudi če se ne bo zgodilo nič tragičnega, ali kot domiselno novo doživetje. Škoda bi bilo pustiti, da se negotovost in žalost v nas pretirano razraščata."

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Bolj smiselno in za psihično počutje bolj koristno je po beseda Poljančeve v tem času poiskati razloge za hvaležnost. "Zanimivo je, da ta vznikne takrat, ko ni vse po starem, tradicionalnem, ko smo nekoliko na prepihu," je dejala Poljančeva. "Bodimo hvaležni za to, kar smo že doživeli, obujajmo spomine, napišimo pesem in se povežimo na nove načine."

"Vse, kar je novo, je bolj zahtevno, saj se moramo čustveno in vedenjsko potruditi na še nepoznan način. Lažje je speči potico in skuhati čaj, če to počnemo že vrsto let, kot poiskati nov način izražanja ljubezni, topline in pogrešanja. Letos se lahko vsi naučimo več lepega izraziti z besedami ali drugimi, novimi gestami."

Dodala je, da imamo pogosto občutek, da je notranje zadovoljstvo odvisno od zunanjih stvari. A to ne drži v taki meri, da notranjega zadovoljstva ne bi mogli čutiti brez tradicionalnega praznovanja. "Potrebujemo iniciativnost za ideje," je še dejala psihologinja. "Sicer nas skrbi, kako bodo te novo iznajdene geste drugi sprejeli, ali bodo izpadle nerodno oz. bodo drugim sploh všeč, saj nas tradicija varuje pred razgaljanjem samega sebe. Izkoristimo ta novi čas za popestritev, novo lepoto v odnosih, novo doživetje. Če uspemo ob vsem upoštevati tudi duhovni vidik in verjeti, da bomo našli smer, bomo s strani močnega vetra, ki ga prinaša covid, občutili manj sunkov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.