Zdravje
590 ogledov

Različica, ki povzroča težave v Nemčiji, tudi pri nas

covid-19 test gov.si
Sedemdnevna incidenca novih okužb v Nemčiji že nekaj časa narašča. Hitremu širjenju naj bi botrovala različica BA.5, ki je tudi že pri nas.

V Nemčiji se je začel poletni val pandemije covida-19. Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je dejal, da je "pričakovani poletni val okužb žal postal resničnost". Ocenil je, da bi se morali starejši in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi težavami "nujno" ponovno cepiti.

Lauterbach je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki povzema Rheinische Post, izrazil zaskrbljenost zaradi povečanja števila okužb z novim koronavirusom. Temu naj bi botrovalo hitro širjenje nove koronavirusne podrazličice omikrona, BA.5.

V Nemčiji sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev že nekaj časa narašča. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha je od ponedeljka do torka narasla s 331,8 na 447,3, pri čemer so našteli 105.840 novih primerov okužbe.

Vendar pa v tej fazi pandemije stopnja obolevnosti ne predstavlja popolne slike, poroča dpa. Strokovnjaki namreč že nekaj časa opozarjajo na veliko število primerov okužb, ki niso uradno zabeleženi, predvsem zato, ker je potek bolezni lahko blag in ker vsi okuženi ne opravijo uradno priznanega PCR testa.

BA.5 tudi že pri nas

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je v zadnjem sekvenciranju, opravljenem med 28. majem in 3. junijem, potrdil 50 primerov različice omikron. Med temi je bilo 41 primerov različice BA.2, devet pa BA.5 

Do zdaj je bila s sekvenciranjem različica omikron potrjena pri 10.880 osebah. Podlinijo BA.2 so potrdili pri 2.985 oseba, BA.4 pri dveh osebah, medtem ko so BA.5 do zdaj potrdili pri 21 osebah. 

Različico BA.5 so prvi potrdili v Južni Afriki februarja 2022.

Podatki o zadnjih potrjenih okužbah pri nas kažejo, da je bilo v torek potrjenih 471 novih primerov okužbe, kar je tretjino več kot pred enim tednom. NIJZ ocenjuje, da je pri nas trenutno aktivnih 4.039 primerov. Štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev znaša 189, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa 311. 

Po podatkih ministrstva za zdravje je v bolnišnicah skupaj 55 bolnikov, okuženih s covidom-19, 27 jih je v bolnišnicah zaradi covida, 21 pa s covidom. Na oddelkih intenzivne terapije je 7 bolnikov, od tega pet zaradi covida in 2 s covidom. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.