Zdravje
4360 ogledov

Razvili ultra gladek WC, ki bi lahko rešil svet

Stranišče metlica čiščenje Profimedia
Eden največjih prebojev v razvoju WC školjk doslej.

Znanstveniki v ZDA so razvili nanos za WC školjko z zelo spolzkim učinkom. Posledica takšnega nanosa je, da telesni izločki, torej urin in še posebej blato spolzita skozi školjko izredno hitro. Zaradi tega na školjki ne pride do nabiranja bakterij, precej manj je tudi neprijetnih vonjav. 

Najbolj pomembna posledica pa je, da je potrebno za splakovanje takšnega stranišča tudi do 90 odstotkov manj vode.

Po svetu samo za splakovanje stranišč človeštvo porabi kar 141 milijard litrov vode. Vsak dan! V tej količini vode za splakovanje je kar šestkrat več pitne vode, kot pa jo za vse svoje potrebe porabi celotna Afrika.

Deluje super, a ga je treba obnavljati

Posebni bio-nanos so razvili na univerzi Penn. "Naša ekipa je razvila poseben biološki, tekoči antibakterijski premaz, ki bi lahko povzročil, da bi se stranišča lahko dobesedno čistila sama od sebe," je po poročanju BBC pojasnil profesor mehanskega inženiringa Tak-Sing Wong.

"Sprijemanje blata na školjki ni le neprijetno za uporabnike, temveč je tudi resen zdravstveni problem. Naš cilj je, da bi s to tehnologijo prišli na trg in da bi od nje imeli vsi korist," je dodal.

Nanos pa ni večen, saj ga urin sčasoma uniči. Zato ga je potrebno znova nanesti na približno vsakih 50 splakovanj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • roscha 13:03 23.november 2019.

    Noro. NOT! Odtočne cevi in kanalizacijske cevi pa? Ultra enake kot prej. Pač potrebujejo vodo da basica odplava. Ali se zatakne?