Zdravje
11901 ogledov

Rekordno število opravljenih testov, delež okužb še kar vztraja

covid-19 Epa
V četrtek je bilo opravljenih največ testov doslej, četrtina testiranih je bila pozitivna na novi koronavirus.

Včeraj so opravili 6.745 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1656 okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 24,55 odstotka testiranih. V primerjavi s prejšnjim četrtkom to predstavlja nekaj več kot 98-odstotni porast okužb. Kljub visoki številki je to spodbuden podatek, saj je bil skok okužb prejšnji četrtek 130-odstoten v primerjavi s četrtkom, 8. oktobra.

Število potrjenih primerov se je povzpelo na 19.307, aktivnih primerov pa je trenutno že več kot enajst tisoč, natančneje 11.434.

Štirinajstdnevna incidenca se je povečala za 12,8 odstotka in znaša že 546 na 100.000 prebivalcev. 

V bolnišnice so včeraj sprejeli 69 ljudi, odpustili so jih 28. Trenutno se jih v bolnišnicah zdravi 394, od tega 67 na intenzivni negi, kar je 5 več kot dan prej. Podatki sledilnika covid-19 kažejo, da 46 ljudi, ki so na oddelkih intenzivne nege, za dihanje potrebuje respirator.  

Po do zdaj zbranih podatkih sledilnika covid-19 so včeraj umrli trije ljudje.

Z današnjim dnem sta tako bila izpolnjena oba pogoja, ki jih je vlada navedla za poseganje po ukrepih iz 3. paketa rdeče faze - v bolnišnicah je več kot 360 ljudi, več kot 60 jih potrebuje intenzivno nego. 

covid-19 UKC Slovenija Zdravje Sestra infekcijske klinike: "Je letnik '86 za umret? ... Kdo je zdaj tu ovca?"

Odločitev padla: zaprtje trgovin, lokalov, vrtcev ...

Zaradi naraščajočih številk tako okuženih kot tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je vlada sprejela odločitev, da s soboto zapre gostinske obrate, hotele z delnimi izjemami za diplomatske in športne ekipe, zaprti bodo trgovski centri, izjema bodo živilske in še nekatere druge trgovine, denimo trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni. Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem povečalo. Bodo pa izjeme tam, kjer morajo starši delati in nimajo varstva. Zaprti bodo dijaški in študentski domovi z izjemami, če študenti nimajo kje živeti. V javnem potniškem prometu bo na razpolago tretjina kapacitet.

"Številke rastejo in bodo še nekaj časa rasle. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj o oceni, ali so ukrepi, ki smo jih sprejeli, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja. V vsakem primeru je treba sprejeti še nekatere druge ukrepe. Pred nami je teden boja za ustavitev virusa. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje virusa omejimo,“ je ob napovedi novih ukrepov povedal premier Janez Janša.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • miho 12:02 23.oktober 2020.

    Malo nižje število novookuženih en dan zame ni spodbuden podatek, ker to je lahko samo naključen padec in nič drugega. Že jutri ali prihodnji teden bo lahko vse drugače...

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 11:29 23.oktober 2020.

    Fürer IJJ je vse lepo splaniral,zdej enormno število okuženih,čez 7-10 dni bodo pa začele strmo padat in mad Slovenijo bodo letali v zahvalo vladi Antonov 225 in Pilatusi,ki so na rezervi z gorivom!!☺️

  • joze95 11:10 23.oktober 2020.

    Ali sedaj filirani študentje in pametnjakoviči iz pločnikov ljubljanskih ulic razumejo, kaj so naredili SLOVENIJI. To so pravi izdajalci sedanje generacije. Vlada je samo z odločitvijo v treh dneh stabilizirala kuženost. Danes popoldan bo tiskovna konferenca SAB, LMŠ, SD in ...prikaži večn LEVICA ko bodo zahtevali novo zasedanje DZ zaradi tega, ker je Janša osebno prepozno uvedel ukrepe. Oni so pametni že vedo kdaj hoditi brez kdaj pa z masko. Kdo je že metal masko dol???