Zdravje
51932 ogledov

Sestra infekcijske klinike: "Je letnik '86 za umret? ... Kdo je zdaj tu ovca?"

Matjaž Jereb Bor Slana/STA
Ukrepi, ki smo jih sprejeli zaradi covida-19, bodo najbrž zamejili tudi širjenje sezonske gripe.

Dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki, je za TV Slovenija razložil, da je čas zdravljenja okuženih s covidom-19 bistveno daljši kot čas zdravljenja okuženih z npr. gripo ali drugimi boleznimi.

"Povprečen čas zdravljenja ljudi z drugimi boleznimi je na intenzivni negi približno 10 dni, povprečen čas zdravljenja okuženih s covidom-19 pa je, po izkušnjah iz prvega vala, 16 dni. Tudi danes ni ta čas zdravljenja nič krajši, imamo bolnike, ki so pri nas že mesec dni, pa so še vedno priklopljeni na naprave za mehansko predihavanje," je povedal. 

Z dramatičnim video posnetkom se je iz intenzivne terapije infekcijske klinike javila nadzorna medicinska sestra. 

"Je letnik 1976 za umreti, je letnik 1986 za umreti, ko govorijo, saj umrli bodo tisti, ki bi tako ali tako umrli. Je letnik 1978 za umreti. Jaz mislim, da ni. Enostavno ne razumem. Vsi govorijo, da smo mi ovce. Pa kje je kakšna ovca? Jaz vsak dan gledam tukaj ljudi, ki jih nimamo več kam 'zlagati'. Kdo je zdaj ovca?," se sprašuje.

Ukrepi uspešni tudi v boju z gripo

Bojijo se t. i. "trka" covida-19 in sezonske gripe. To bo po Jerebovih besedah predstavljalo še dodatno težavo. "Res pa je, da v kolikor bomo upoštevali vse zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19, bomo uspešni tudi pri preprečevanju širjenja gripe," je dodal.

Spomnil pa je, da se lahko pred gripo obranimo tudi s cepljenjem in dodal, da lahko s tem posamezniki "veliko storijo za svoje zdravje in zmanjšajo pritisk na zdravstvene ustanove". 

Bistveno premalo kadra

S kadrom imajo še vedno veliko težav. "Bojim se, da prav veliko rezerv ni več," je opozoril Jereb. Kot je dodal, se kader že prerazporeja z drugim, manj nujnih oddelkov, a so še vedno kadrovsko precej podhranjeni. Dodaten problem je vdor okužb na oddelke, kjer zbolevajo tudi zdravstveni delavci.

Jereb sicer ocenjuje, da odstotek okuženih zdravstvenih ni bistveno višji kot odstotek okuženih v celotni populaciji, a zaradi narave dela predstavlja precej veliko oviro. "En kritičen bolnik s covidom-19 potrebuje 5 medicinskih sester za 24-urno tedensko oskrbo," je poudaril zdravnik. Tega standarda po njegovih besedah tudi pred covidom-19 nismo nikoli dosegli, zdaj pa imamo še bistveno manj kadra, kot bi ga po priporočilih potrebovali. 

"Do neke mere si lahko pomagamo z manj usposobljenim kadrom, seveda ob ustreznem nadzoru tistih, ki obvladajo nego bolnikov. Pomagamo si lahko tudi s študenti višjih letnikov medicine oz. zdravstvene nege, ki imajo že nekaj izkušenj z zdravljenjem," je še dejal Jereb.

dezurni@zurnal24.si

Covid-19 v Srbiji Covid-19 Slovenija Virus v razmahu, rizični kontakti pa še kar brez odločb o karanteni
Komentarjev 57
  • Wandrouc 22:30 23.oktober 2020.

    Ve se že pravkar vse... Čez mesec dni bo na cesti 200.000 ljudi, ki bodo vrgli bolno osebo nazaj kamor spada... In naj tam tudi ostane..

  • Albatroz 12:18 23.oktober 2020.

    Predlagam da vse okužene objavijo na določeni strani in da tudi objavijo vse pridružene bolezni okuženih in umrlih ter prav tako naj objavljajo dnevdno umrljivost vseh ki niso umrli zaradi covid bolezni ter njihov vzrok.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 12:08 23.oktober 2020.

    Dramatiziranje, kot orodje za vplivanje in manipulacijo :)