Slovenija
6394 ogledov

Virus v razmahu, rizični kontakti pa še kar brez odločb o karanteni

Covid-19 Profimedia
Zdravniki še sedaj niso dobili nobenih navodil, kako naj odredijo karanteno.

Zaradi preobremenitve epidemiologi že od 8. oktobra ne izdajajo več karantenskih odločb za bližnje stike, kar pomeni, da kontakti, ki ostanejo doma, nimajo pravice do nadomestila plače.

Da je neizdajanje karantenskih odločb problem, kaže naslednji primer iz prakse, za katerega smo izvedeli na uredništvu. Razburjena mama je povedala, da razred njene hčerke ni šel v karanteno, četudi je bila potrjena okužba pri enem izmed učencev. Še nekaj tednov nazaj je veljalo, da so takšen razred izolirali, oziroma so epidemiologi na konkretnem primeru določili visoko tvegane kontakte. Prav tako je mama učenca še naprej hodila v službo, četudi je bil njen otrok okužen, saj ji nihče ni izdal karantenske odločbe. 

Predsednik vlade Janez Janša, je na tiskovni konferenci zatrdil, da bodo uradni zaznamki o karanteni veljali tudi za nazaj - za tisti datum, ko je pristojna oseba, tudi če le po telefonu brez pisnega sklepa odredila ukrep.   

janez janša Janša sporoča Slovenija Odločitev padla: Zaprtje trgovin, lokalov, vrtcev ...

Minister za zdravje Tomaž Gantar je včeraj napovedal, da bodo o karanteni stike na delovnem mestu odločali delodajalci skupaj s strokovnjakom medicine dela, družinski člani okuženih pa naj stopijo v stik s svojim osebnim zdravnikom in ga obvestijo o kontaktu. 

Zdravniki lahko odredijo le izolacijo

A kot so poročali danes v Dnevniku na RTV SLO v ZD Ljubljana zdravniki še sedaj z ministrstva za zdravje niso dobili nobenega dopisa v zvezi s protokolom urejanja kontaktov. Zdravnik lahko namreč po sedanji ureditvi izolacijo odredi le bolni osebi, ki ji pripada bolniško nadomestilo s strani ZZZS. Nadomestilo plače v primeru karantene pa odreja delovno-pravna zakonodaja, stroške pa krije država. 

Covid-19: UKC Ljubljana, vhod covid-19 Zdravje Število hospitaliziranih vztrajno narašča. Le še ena občina brez okužb.

Covid-19 test vzorec korona | Avtor: Profimedia Profimedia

Po predlogu strokovnjakov medicine dela naj bi sicer izdaja potrdil, ki bodo nadomestila odločbe o karanteni ostala v pristojnosti NIJZ. "Določili bi, katere ozke kontakte v podjetju je imel delavec, ki je bil pozitiven," je za RTV SLO povedala predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak. "Za te bi predlagali delo od doma, če pa to ni mogoče, bi delodajalec odsotnost sporočil NIJZ, ki bi v naslednjih dneh izdal potrdilo o karanteni. Mi specialisti ne moremo izdati odločbe, lahko pa na ta način pomagamo epidemiologom."

Kaj pomeni visoko rizični stik?

Medtem NIJZ ni izdal nobenih konkretnih navodil, kako naj se obnašajo kontakti pozitivnih. Na spletni stani je mogoče na tej povezavi najti splošna navodila, kako naj ravna oseba, ki je bila v stiku z okuženo osebo, a nikjer ni razloženo, kaj pomeni visoko tvegan stik in v kakšnem primeru bi se morala oseba samoizolirati.

Miroslav Petrovec Slovenija "Ni strokovnjaka, ki bi znal že maja napovedati, kaj se bo zgodilo oktobra"

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je včeraj na tiskovni konferenci razložila, kaj pomeni visoko tvegan stik. Priznala je, da je neizdajanje karantenskih odločb velik problem. "Če je šlo za visoko rizični kontakt, če je bil v nezaščitenem stiku z okuženim, torej brez maske, manj kot meter in pol več kot 15 minut, je to visoko tvegan stik," je razložila Lejko Zupančeva. "V prvi fazi, ko ni bilo veliko okuženih, so dobili karantensko odločbo. Če gremo po strokovnih priporočilih, bi bilo dobro, da se vsaj sedem dni samoizoliorajo in se pred vrnitvijo testirajo. Če imate doma bolne in niste dobili odločbe, poskusite se svojim delodajalcem dogovoriti, da ostanete vsaj sedem dni doma, sicer ste lahko kužni še preden zbolite in trosite okužbo okrog. Mislim, da bodo našli pravno rešitev za odsotnost z dela tudi brez karantenske odločbe."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • francl12 21:53 22.oktober 2020.

    PRAVE REŠITVE JA! KAKŠNE PA...koriščenje dopusta, ure v minus.... vse na škodo delavca z minimalcem! kapitalizem je svinja!

  • SonnyBlack 21:21 22.oktober 2020.

    ja pa ja da...korontene in izolacije pa vse te ukrepe si lahko vtaknejo v rit vsi nasi politiki...desni in levi...vei so driske umazane