Zdravje
17607 ogledov

Sin je dobil uši: neverjetno, koliko so zapravili!

Naglavne uši
1/5
Razuševanje ušivih oseb je obvezno celo po zakonu o nalezljivih boleznih, opustitev razuševanja pa se sankcionira kot prekršek.

"Sin je dobil uši, preden smo to opazili, smo jih od njega dobili vsi. Seveda smo takoj kupili šampon, umili glave, jih prečesali, zamenjali in preprali posteljnino, posesali jogije, kavč, opravili vse obleke itd. In tako zdaj že tretjo soboto. Ker imam tri otroke, smo porabili že kakšnih šest šamponov, vsak v trgovini stane približno 14 evrov, torej smo skupaj porabili več kot 80 evrov," nam je povedal bralec, ki se sprašuje, kako si socialno šibki privoščijo tak strošek. V lekarni je isti šampon okrog 20 evrov. Sprašuje se, ali je mogoče šampon proti ušem dobiti na recept. 

A na Zavodu za zdravstveno zavarovanje pravijo, da preparatov za odstranjevanje uši zdravstveno zavarovanje ne krije. "Ne vem, po kakšni logiki uši niso javnozdravstveni problem. Če si nekdo ne more privoščiti šampona ali jih zaradi stroškov ne odstrani do konca, se razširijo in to ima posledice za vse," se čudi naš bralec. 

To je res zanimivo, saj je razuševanje ušivih oseb obvezno celo po zakonu o nalezljivih boleznih, opustitev razuševanja pa se sankcionira kot prekršek. Ker je to pri otrokih dolžnost staršev in se razuševanje opravlja doma, inšpektorji kazni ne morejo napisati, razen če bi starši sami priznali, da te naloge niso opravili. 

Naglavne uši so nadloga, ki se velikokrat pojavi pri otrocih. Za odpravljanje uši je v lekarnah mogoče kupiti različne preparate, pa tudi posebne električne glavnike za odstranjevanje uši in gnid. Za slednje je treba odšteti 25 evrov in več, sodeč po ponudbi, ki jo najdemo pri različnih spletnih ponudnikih. Nekoliko cenejši so preparati za odstranjevanje, kjer se cene gibljejo med 13 in 17 evrov za stekleničko. 

Naglavne uši | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomembno je hitro ukrepanje

Pravila, kje in zakaj se bodo pojavile naglavne uši, ni. "Najpogostejše so naglavne (sive) uši, ki ne prenašajo bolezni, vendar s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Naglavne uši so plazeči insekti in ne poskakujejo, ne skačejo, ne letajo in ne plavajo. Ne hranijo se z umazanijo, ampak sesajo kri." 

Uši so velike nekje 3 do 4 milimetre, imajo prosojno telo, ki se po hranjenju s krvjo obarva rdečkasto. Odrasle uši na lase odlagajo gnide, ki so ovalne oblike in imajo top konec. Če živo gnido, ki je svetleče, rjavkaste barve, stisnemo med dvema nohtoma, poči. Mrtve gnide so motne bele barve in ne počijo, ko jih stisnemo. 

Naglavne uši se prenašajo tako z neposrednim stikom glava-glava (igranje, skupno bivanje) kot s posrednim stikom (prek glavnikov, krtač, kap, čelad, posteljnine, brisač). Uši povzročajo neprijetno srbenje, zato se otroci veliko praskajo in imajo na lasišču posledično opraskanine. "Srbenje se pojavi šele nekaj tednov po tem, ko smo dobili uši. Pri nekaterih odraslih se srbenje ne pojavi, zato ne vedo, da imajo uši," pojasnjujejo na NIJZ.

Naglavne uši | Avtor: Profimedia Profimedia

V primeru suma na prisotnost uši je pomembno redno, natančno pregledovati lasišče od narastišča las proti konicam po pramenih. Da jih lažje opazimo, je treba poskrbeti za dobro svetlobo. Uporabimo gost glavnik. Posebni glavniki za prečesavanje lasišča so običajno priloženi preparatom za odstranjevanje uši. Po koncu pregledovanja las je treba roke dobro umiti z milom. 

Če najdemo uši in/ali gnide, opravimo razuševanje s preparatom. Pri tem sledimo navodilom, ki so priložena izdelku. Pomembno je, da se razuševanje opravi pri vseh osebah, ki imajo uši isti dan. O najdbi uši ali gnid je treba obvestiti vrtec in/ali šolo ter vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tesnem stiku z osebo, ki uma uši. Čez 7 do 10 dni je treba postopek ponoviti. 

NIJZ poudarja, da razuševanja ne izvajamo preventivno. 

Naglavne uši | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne pozabite očistiti tega

V primeru, da najdemo naglavne uši, je treba poskrbeti, da očistimo predmete, ki so bili v stiku z lasmi. V vroči vodi je treba oprati glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače in posteljnino. Predmete, ki jih ne moremo oprati, nepropustno zapremo v plastično vrečko in jih pustimo od 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zamrzovalniku. Posesati je treba oblazinjeno pohištvo in preproge. 

Kaj lahko naredimo, da se zaščitimo?

NIJZ svetuje, da se izogibamo medsebojni izmenjavi krtač, glavnikov, oblačil in pokrival. Dolgi lasje naj bodo speti. Otrok, ki obiskuje vrtec ali šolo, je priporočljivo vsak teden doma pregledati lasišče. V primeru, da pride do pojava uši v vrtcu ali šoli, je treba lasišče pregledovati vsak dan. 

Kaj narediti, če kljub uporabi sredstva za razuševanje in upoštevanju vseh priporočil uši ne odpravimo, lahko preberete v članku To so najpogostejše napake, ki jih delate pri odstranjevanju uši. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • igorgeus 18:43 06.januar 2023.

    Nekoc ta sampon ni bil tako drag. Se pa dogaja, da si starsi ne morejo tega privosciti, potem pa drugi zbirajo za njih, ker drugace so vsak mesec usi.

  • Avatar luckyss
    luckyss 18:23 06.januar 2023.

    Tu bi SDSsovci lahko kaj povedali....izkušnje štejejo..

  • PaPajapopi 17:04 06.januar 2023.

    Šampon proti ušem je brez veze kupovati, ker ne deluje. Kupi se navaden prašek proti ušem in bolham v lekarni. Daš lateks rokavice na roke ali podobne. Osebi , ki ima uši zaščitiš obraz tako, da ostane samo lasišče vidno ...prikaži več in posuješ prašek ter pomešaš lase par minut. Lepo se zavije v tanko brisačo in pustiš čez dan zavito. Najbolje je to naredit zjutraj in zvečer se lepo opere lasišče. Uši sto procentno ni več. Preverjeno večkrat.