Zdravje
3752 ogledov

Še en dodaten razlog, zakaj imeti otroke

slovenija 1.10.07, dojencek, nedonosencek, bolnica, porodnisnica, otrok, foto:is iStockphoto
Ženskam so v raziskavi sledili skoraj 13 let, v tem obdobju jih je umrlo 14.383.

Matere imajo več možnosti, da preživijo hude bolezni kot so rak, možganska kap ali srčni infarkt. Možnosti preživetja so pri materah kar za petino večje.

Ta vpliv se poveča, če imajo ženske več kot enega otroka in če so dojile svoje otroke. Se pa ta pozitiven vpliv izniči, če ženske kadijo. Za dokaze je poskrbela raziskava strokovnjakov z Imperial College London (ICL), objavljena pa je bila v reviji BMC Medicine.

Sledili 322.972 ženskam 

Raziskovalci so analizirali podatke 322.972 žensk iz desetih držav in s povprečno starostjo 50 let. Vsaki ženski so v povprečju sledili 12,9 let, v tem obdobju jih je umrlo 14.383. Od tega jih je kar 5.938 umrlo zaradi raka.

Strokovnjaki so analizirali več parametrov, med drugim so bili pozoroni na nosečnosti, dojenje, kontracepcijska sredstva, tveganje za smrt zaradi raka na dojki, zaradi kapi ali bolezni srca in tako dalje.

Tiste, ki so rodile vsaj enkrat, so imele za petino nižje tveganje za smrt, doječim materam se je znižalo za dodatnih osem odstotkov. Za deset odstotkov nižje tveganje so imele tudi tiste ženske, ki so jemale peroralno kontracepcijo. Vse pozitivne učinke je sodeč po raziskavi izničilo kajenje.