Zdravje
29191 ogledov

Še en odpoklic nevarnega prehranskega izdelka, lahko je rakotvoren

Še tople fige v rdečem vinu in sladoled bodo prava odločitev. Žurnal24 main
Živilo vrnite, kjer ste ga kupili, nikar ga ne uživajte!

Kmetijsko proizvodno podjetje Hrib je iz prodaje odpoklicalo suhe fige blagovne znamke Odlično (220 g) zaradi suma na preseženo vsebnost aflatoksinov.

Serijska oznaka izdelka je 4670244921, rok uporabe pa najmanj do konca junija 2022.

Podjetje kupce prosi, da živilo vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške, če to ni mogoče, pa naj ga zavržejo. V primeru dodatnih vprašanj se lahko kupci obrnejo na podjetje Hrib vsak delovni dan med 8. in 13. uro na telefonsko številko 03/746 13 20 ali elektronski naslov info@hrib.si.

Učinki aflatoksinov na zdravje ljudi

Aflatoksini se največkrat pojavljajo v živilih kot so zemeljski oreščki, drevesni oreščki (npr. pistacije, lešniki in orehi), koruza, riž, fige in drugo suho sadje, začimbe, surova rastlinska olja, kakavova zrna in so posledica onesnaženja s plesnimi pred ali po nabiranju, na svojih spletnih strane pojasnjuje NIJZ.

Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami in deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in poškoduje oziroma uniči jetrne celice. So genotoksični (lahko poškodujejo genetski material) in rakotvorni, verjetno povzročajo tudi razvojno in imunotoksičnost. Poleg vnosa z zaužitjem hrane so tveganja za zdravje povečana tudi pri dotiku s kožo in vdihavanju onesnaženega zraka pri delu s plesnimi okuženo hrano in krmo. 

Enkratni oziroma kratek čas trajajoči visoki odmerki povzročajo akutne (kratkotrajne) zastrupitve z aflatoksini, dolgo časa trajajoči nizki odmerki pa povzročajo kronične (dolgotrajne) zastrupitve.

trgovina oddelek z zamrznjeno hrano slovenija Zdravje To je razlog za masovne odpoklice živil v letošnjem letu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.