Zdravje
651 ogledov

Se otroški srčni kirurgiji obetajo boljši časi?

Pediatrična klinika Žurnal24 main
Srčni kirurg Vodiškar je izrazil pripravljenost sodelovati pri zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Srčni kirurg Janez Vodiškar je bil danes na obisku v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem na programu zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Na področju otroške srčne kirurgije pa predlaga in bo preučil možnosti sodelovanja s kliniko v Stuttgartu, kjer trenutno deluje, so sporočili iz UKC.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Vodiškar je na osnovi videnega ocenil, da program poteka dobro in da ga je treba nadaljevati. Predlagal pa je še izboljšave, tudi formalizacijo in nadgradnjo že potekajočega sodelovanja na področju otroške kardiologije in intenzivne medicine z nemškim srčnim centrom iz Münchna DHM (Deutsches Herzzentrum München).

V UKC Ljubljana se Vodiškarju zahvaljujejo za izkazano pripravljenost za sodelovanje in odgovorno ter konstruktivno držo, so zapisali.

Slovenija bi morala biti neodvisna od zunanje pomoči

V intervjuju za Delo, ki je s kirurgom govoril v torek, je Vodiškar odgovarjal na vprašanje, kaj pričakuje od današnjega sestanka. "Upam, da se nam bo uspelo pogovoriti o obojestranskih pričakovanjih: o tem, kaj potrebuje klinični center, in kako bi lahko pomagal. Glede tega je več opcij," je dejal in dodal, da obstaja možnost, da bi lahko slovenske otroke obravnavali v Stuttgartu ali da bi on hodil v Slovenijo.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Je pa po njegovem mnenju v interesu Slovenije, da se več otrok oskrbi doma. "Tu mora biti ekipa, ki je sposobna oskrbeti vsa nujna stanja. K sreči jih v otroški srčni kirurgiji ni zelo veliko, večino se jih da rešiti tudi z zdravili," je dejal in dodal, da mora biti Slovenija neodvisna od zunanje pomoči, vsaj kar zadeva osnovno oskrbo.

"Vprašanje je, ali ima smisel v Sloveniji opravljati operacije, ki jih celo v Münchnu vidijo enkrat letno. Mislim, da ne. Obstajajo namreč izjemno redke napake, s katerimi nihče nima izkušenj oziroma jih je nekdo videl enkrat v desetih letih. (...) Čisto vseh operacij res nima smisla izvajati v Sloveniji, če obstajajo centri, ki delajo točno določeno stvar in imajo ekspertizo ter najboljše rezultate in je za paciente tudi najbolj smiselno, da se zdravijo tam. Iz Münchna do Aachna je tristo kilometrov več kot iz Münchna do Ljubljane, pa prihajajo bolniki iz Aachna v München," je dejal.

Vodiškar: "Čutim odgovornost"

"Zakaj zdaj priti nazaj, zakaj sem pripravljen pomagati? Čutim določeno odgovornost. Ljudje me kontaktirajo, kličejo me zaskrbljeni starši, ki ne vedo, kaj bi, vidi se, da velikokrat ne razumejo, kaj je problem, med ljudmi je veliko strahu. Morda problem ni tako nerešljiv, kot je na prvi pogled predstavljeno v javnosti, in je ta trenutek kirurški problem celo manjši, kot je bil pred nekaj leti," je Vodiškar še ocenil za Delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:47 09.junij 2023.

    Ne bo dolgo zdržal v tem okolju...