Zdravje
75614 ogledov

Sedem evrov za vstopnino k zdravniku

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
"Že nekaj časa se mi vleče neka viroza. Medicinska sestra mi je rekla, da moram pred obiskom zdravnika na hitri test. A zdaj je vstopnica do zdravnika sedem evrov," nam je potarnal pacient Zdravstvenega doma Kranj. Da sta morali pred obiskom zdravnika na hitri test, ki sta ga plačali sami, sta mu povedali tudi dve prijateljici.

A očitno je prišlo do šuma v komunikaciji, saj ne bi smelo biti tako. "O potrebnosti HAG testiranja se dogovori pacient z ambulanto, ko se naroči na pregled. Praviloma ga zdravnik pošlje na hitri test vedno, ko so opisani znaki akutne okužbe dihal, glavobola, prebavnih težav, ki so znani znaki možne okužbe s COVID-19. Pacienti, ki imajo opisane znake in gredo na hitri test, so po tolmačenju ministrstva za zdravje opravičeni plačila stroška testiranja. Zaenkrat teste za ZD Kranj dopoldne izvaja naša neposredna soseda, gorenjska porodnišnica, s katero si delimo dvorišče. Popoldne pa pošiljamo paciente k Mercatorju, kjer ima zabojnik pooblaščen izvajalec hitrih testov. Tudi v tem primeru stroška ni, če ga tja pošljemo mi," nam je odgovoril Tomaž Bratož iz ZD Kranj.

"Meni ni možnosti brezplačnega testa nihče niti omenil," pravi naš bralec in dodaja, da sestra niti ni natančno vedela, kje ga opravljajo. 

"Testiranje s testi HAG pred obiskom zdravnika ni več obvezno. Kadar je testiranje medicinsko indicirano, ga nanj lahko napoti osebni zdravnik, testiranje pa je v tem primeru krito iz zdravstvenega zavarovanja," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

"Testiranja na Covid-19 v breme proračuna se lahko izvede takrat, kadar pacient dokaže koronainfekcijo z doma opravljenim testom, ali če pacienta na testiranje napoti lečeči zdravnik. Testiranje na Covid-19 se v okviru ZD Ljubljana izvaja na vstopni točki na parkirišču P+R Stanežiče, testiranje pa pacienti lahko opravijo tudi pri drugih izvajalcih," pravijo v ljubljanskem zdravstvenem domu.

Če nimaš avta, na test s taksijem ali avtobusom

Testiranje poteka vsak dan razen nedelje le od 7. do 10. ure, tisti brez avtomobila pa težko pridejo v Stanežiče, razen če se potencialno okuženi pripeljejo z avtobusom ali taksijem.

V središču Ljubljane testiranje na Kongresnem trgu izvaja Zavod Zdravje ob ponedeljkih, sredah, petkih in sobotah od 9. do 13. ure, ob torkih in četrtkih pa popoldan od 13. do 17. ure.

"Brezplačne teste HAG opravljamo tudi za paciente, ki jih na testiranje napotijo izbrani osebni zdravniki ali pediatri znotraj našega zdravstvenega zavoda. Teh primerov ni veliko," so nam povedali v Zavodu Zdravje.

Je možno, da brezplačni test opravijo tudi pacienti, imajo zdravnika na primer v Kranju ali kje drugje? V ZD Ljubljana so nam povedali, da take primere obravnavajo individualno, brezplačno na primer testirajo osebe z očitnimi znaki prehladnih obolenj ali pa v primerih, ko pacienti pokažejo elektronsko pošto ali sms svojega zdravnika, ter to zabeležijo v sistem. Predvidevajo, da podobno storijo tudi drugi izvajalci.

"HAGT opravijo pacienti samo v primeru, če imajo bolezenske znake, pri katerih bi lahko posumili na okužbo s Covid 19. V primeru, ko zdravnik iz teh razlogov napoti pacienta na HAGT, pacient le tega opravi brezplačno," so nam pojasnili v mariborskem zdravstvenem domu. Testiranje se izvaja na naslovu Cesta proletarskih brigad 21 od ponedeljak do petka od 7.30 do 17.45, ob sobotah enako, le da je med 12.30 in 15. uro ni testiranja, ob nedeljah pa se je mogoče testirati od 7.30 do 13. ure. 

Do brezplačnega testiranja so sicer upravičene osebe, ki so bili pozitivni na samotestiranju ali se testirajo za skrajšanje izolacije. V prvem primeru morajo imeti s seboj fotografijo testa s dokumentov ali ploščico v zaščitni vrečki, v drugem pa potrdilo o pozitivnem hitrem ali PCR testu. V vseh primerih je treba imeti s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 71
  • Toma 20:50 14.julij 2022.

    Svobodna izbira!

  • bobubob 17:53 14.julij 2022.

    Sem moral še enkrat preveriti ali morda ne berem lanskoletnega članka......pa je res, kar so omenjali 'zarotniki' - da se bo jeseni spet pričelo. Pa verjemi še komu....morda edinole ' zarotnikom'. https://expose-news.com/2022/07/11/boris-distraction-uk-gov-revealed-triple-vaccinated-94percent-covid-deaths/

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:19 14.julij 2022.

    Kako zelo v riti je naše zdravstvo se kaže najbolj pri splošnih zdravnikih in take informacije to samo še potrjujejo.