Zdravje
1986 ogledov

Zato imamo v Sloveniji tako malo hitrih testov

Testiranje na covid-19 Profimedia
Število opravljenih testov na okužbo s covidom-19 se v zadnjih 14 dneh giblje okoli številke 3000. Kako je z dobavo reagentov?

"Zaenkrat je dobava reagentov tekoča. Količine reagentov za nekatere aparate so sicer znane, vendar omejene in zdaleč ne dosegajo zmogljivosti aparatov, kar nas sili v nabavo dodatnih aparatov," pojasnjujejo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. 

"Reagente dobavljamo preko naših dobaviteljev iz različnih koncev sveta. V laboratorijih se zelo trudimo imeti zadostne količine reagentov za nemoteno testiranje. Žal je situacija v zvezi s covidom-19 zelo nepredvidljiva in obsega testiranja nikakor ne moremo zanesljivo predvideti v naprej. Trenutno so zaloge reagentov sprejemljive in se zelo trudimo, da ne bi pošle," pravijo. 

Število opravljenih testiranj v Sloveniji se je v zadnjem obdobju močno povečalo. Potem ko se je še v začetku avgusta dnevno opravili v povprečju nekaj čez tisoč testov, se je število testov v septembru povzpelo prek številke 3000. 

Večjo težavo od običajnega testa na covid-19 predstavljajo hitri testi. "Reagenta za hitrejši molekularni test, kot smo že nekajkrat povedali, je na tržišču, zaradi velikih potreb v svetu, zelo malo, zato zaloge ne uspemo povečati," pravijo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. 

Covid-19, testiranje | Avtor: Epa Covid-19, testiranje Epa

Na Kemijskem inštitutu v Ljubljani bi lahko proizvajali reagente za teste na novi koronavirus. Na voljo imajo namreč tehnologijo za pridobivanje virusnih proteinov. Zanimanja za komercialno rabo na inštitutu še niso zaznali, menijo pa, da bi lastno proizvodnjo reagentov lahko vzpostavili v nekaj tednih. Pripravljajo tudi hiter diagnostični test za odkrivanje virusov iz sline, ki bi ga lahko uporabili kot presejalni test. 

"Glede proizvodnje hitrih testov v Sloveniji lahko dodamo, da mora vsak proizvajalec test obsežno validirati v analitskem in kliničnem smislu in zadostiti strogim kriterijem za pridobitev ustreznih certifikatov (CE-IVD)," poudarjajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. 

Dodatno povečevanje bo zahtevalo novo reorganizacijo

Kljub zagotavljanju pristojnih, da večjih težav pri čakanju na testiranje za covid-19 ni, v praksi prihaja do zapletov. V Zdravstvenem domu Ljubljana dnevno opravijo več kot 600 testiranj, v povprečju pa opravijo še 30 samoplačniških testiranj na dan. Pacienti pridobijo termin za odvzem brisa še isti ali naslednji dan. 

Čakalne dobe za odvzem brisa se po državi razlikujejo. V Postojni na primer odvzem brisov poteka ob ponedeljkih, sredah in petkih. Minister za zdravje Tomaž Gantar je že pred časom dejal, da si želijo, da bi pacienti, napoteni na testiranje, čakali največ dva dneva. 

Povečano število odvzemov povzroča tudi druge težave. "Že sedaj se soočamo s kadrovsko sitsko kot tudi preobremenjenostjo zdravstvenih delavcev. Ob dodatnem povečanju bo potrebna ponovna reorganizacija dela – povečanje telefonskih linij za naročanje na odvzem brisa, podaljšanje delovnega časa, kadrovsko povečanje na odvzemnem mestu, določene informacijske rešitve ipd. Ob omenjenem povečevanju kapacitet bo treba tudi dofinanciranje s strani države, ministrstva za zdravje, ZZZS …" opozarjajo v Zdravstvenem domu Ljubljana. 

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.