Zdravje
367 ogledov

Skoraj so jo že pokopali, nato pa z revolucionarno tehnologijo pozdravili

Alyssa levkemija zdravljenje nova tehnologija bolnišnica Great Ormond Street Profimedia
Deklica je imela hudo obliko levkemije, ki pa so jo zdravniki ozdravili z uporabo nove tehnologije.

Trinajstletna Alyssa je zbolela za hudo obliko levkemije. Zdravniki ji do nedavnega niso mogli pomagati, saj se njeno telo na terapije ni odzivalo. To se je spremenilo, ko so uporabili novo tehnologijo za urejanje celic T. 

Alyssa je bila namreč vključena v klinično preizkušanje novega zdravila v bolnišnici Great Ormond Street. Tehnologija, poimenovana "urejanje baze", je luč sveta ugledala pred šestimi leti. Omenjenega tehnologija znanstvenikom omogoča, da se natančno osredotočijo na del genetskega zapisa in nato spremenijo molekularno strukturo samo ene baze. Bazo spremenijo v drugo in ji spremenijo genetska navodila. 

V Alyssinem primeru je skupina zdravnikov in znanstvenikov s pomočjo omenjene tehnologije proizvedla nov tip celice T, ki je bila sposobna uloviti in odstraniti rakave celice T. Uporabili so zdrave celice T, ki so jih dobili od darovalca, in jih spremenili tako, da niso napadle Alyssinega telesa, odstranili so jim kemijski marker CD7, ki je prisoten v vseh celicah T in jih zaščitili, da so tako preprečili njihovo uničenje med kemoterapijo. Zadnji korak je bil genetska sprememba celic T, tako da so iskale vse, kar je imelo marker CD7 in to uničile. 

"Hvaležna sem, da sem tu"

Maja so začeli zdravljenje s to tehnologijo. Po mesecu dni je bila Alyssa v remisiji in je prestala presaditev kostnega mozga. Naslednjih šestnajst tednov je preživela v bolnišnici, da bi lahko telo na novo vzpostavilo imunski sistem. Po treh mesecih so sicer odkrili znake rakavih celic, ki pa ob zadnjih dveh preiskavah niso bile več prisotne. 

"Naučiš se ceniti majhne stvari. Hvaležna sem, da sem zdaj tu," je povedala Alyssa. "Neverjetno je, da sem dobila to priložnost, zelo sem hvaležna za to. Poleg tega pa bo to v prihodnje pomagalo tudi drugim otrokom." Alyssa se veseli božičnih praznikov, tega da bo družica na tetini poroki, vožnje s kolesom, šole in vseh drugih običajnih stvari. 

Njena mama Kiona je za BBC dejala, da seveda upajo, da se rak ne vrne, so pa hvaležni za ves ta čas, ki ga imajo zdaj s hčerko, zahvaljujoč novi tehnologiji zdravljenja. "To dodatno leto je samo po sebi darilo, sploh ti zadnji trije meseci, ko je doma," je dejala.

Tehnologija odpira številne možnosti

Alyssa je prva od desetih ljudi, ki so v okviru klinične študije prejeli novo zdravljenje. Dr. Robert Chiesa z oddelka za transplantacije kostnega mozga v bolnišnici Great Ormond Street je dejal, da je vse skupaj zelo vznemirljivo. "Gre za novo področje v medicini. Osupljivo je, da lahko preusmerimo imunski sistem, da se spopade z rakom." 

Področij, kjer bi lahko to tehnologijo še uporabili, je ogromno. Potekajo že testiranja na področju bolezni srpastih celic, pa tudi dednega visokega holesterola in beta talasemije.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Ender3 13:59 13.december 2022.

    Skoraj bi jim verjeli, če bi brali samo medijske informacije ..